Onze visie en aanpak

Visie

Wij gaan graag samen met u op weg om onze droom te realiseren: de zorg zo organiseren dat alle kinderen de kans krijgen om te ontdekken op welke wijze zij hun levensweg willen vormgeven. 

3 uitgangspunten die onze werkwijze kenmerken

  1. Een gezamenlijke bedoeling (het belang van jeugdigen) is het vertrekpunt
  2. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt en het vertrouwen krijgt om te doen wat nodig is om positieve transformatieprocessen mogelijk te maken zowel voor individuen als voor organisaties
  3. (wettelijke) kaders, systemen en organisaties zijn ondersteunend en maken dit mogelijk

Aanpak "transformatorhuisje"

"een beeld vaak meer zegt dan 1000 woorden" en omdat we altijd bezig zijn met transformatieprocessen hebben we ervoor gekozen om onze werkwijze te verbeelden in de vorm van een transformatorhuisje. Een transformatorhuisje zet bestaande energie om naar een nieuwe vorm van energie die door iedereen gebruikt kan worden. In ons geval is energie te vergelijken met kennis, ervaring, samenwerking en motivatie.

Kernwaarden als bouwstenen

In het transformatorhuisje zitten onze kernwaarden in de vorm van bouwstenen die aan elkaar geschakeld kunnen worden. De invulling van de bouwstenen is gebaseerd op jarenlange ervaring, literatuur en onderzoek. De kracht zit hem in de toepasbaarheid op ieder niveau: individueel, gezin, buurt, organisatie, gemeente etc. Een goede schakeling tussen de bouwstenen van verschillende niveaus vergroot de kans op positieve transformatie.

Samen met onze opdrachtgevers brengen we de huidige situatie in beeld om vervolgens samen te werken aan een optimale invulling van de bouwstenen. Goed gevulde bouwstenen vormen een stevig fundament en zijn sterke schakels tussen de verschillende niveaus. Wij ervaren dat de bouwstenen inzicht en richting geven aan de ontwikkeling en uitvoering van duurzame transformatieprocessen.

Geen schakel tussen de bouwstenen -> 'kortsluitingen'

  • Wanneer de bedoeling (het doel) van het kind, de ouder, de professional, de organisatie, het beleid niet met elkaar matchen dan ontstaat er ergens 'kortsluiting' zoals geen motivatie, burn out, de effectiviteit van de inzet is niet meetbaar.
  • Wanneer er ergens in de keten geen vertrouwen is in elkaar, kind, ouder, professional, organisatie, financierder zal dit leiden tot 'kortsluitingen' zoals: geen hulp vragen, veel administratieve verantwoording, niet durven doen wat echt nodig is.
  • Wanneer er ergens in de keten geen verantwoordelijkheid genomen wordt zal dit leiden tot 'kortsluitingen' als: doorschuiven van probleem, wijzen naar de ander voor de oplossing en schuld.
  • Wanneer er ergens in de keten onduidelijkheid is geeft dit 'kortsluitingen' als zorg die niet op elkaar is afgestemd, niet weten wat van je verwacht wordt, niet weten wie wat wanneer doet.

Hieronder ons transformatorhuisje met per bouwsteen een korte toelichting als het gaat over de invulling van duurzame transformatieprocessen in het jeugddomein.

Waar je ook werkt in de keten, jij bent een schakeling die positieve verandering mogelijk maakt, bekijk hier een voorbeeld van een persoonlijk transformatorhuisje. Hoe wij het voor ons zien is dat door optimale verbindingen (matches) tussen de verschillende transformatorhuisjes 1+1 samen drie wordt. Samen kunnen we meer dan alleen, laten we elkaar versterken om te doen wat nodig is!

Laatste berichten
Bekijk alle berichten
Copyright © PEER 3 2020 | Webdesign & Realisatie : DO-IT Online