Bouwstenen geven inzicht

Zoals wellicht bekend werken wij met een huis waarin de bouwstenen ons kader vormen zowel om de huidige stand van zaken in beeld krijgen als om nieuw beleid te ontwikkelen. De kracht van het kader is dat het op verschillende lagen toegepast kan worden, van gezin tot professional en van organisaties tot gemeente.

Het onderstaande plaatje laat aan de hand van een voorbeeld zien hoe de bouwstenen elkaar beïnvloeden in de verschillende lagen rondom een gezin. Het oogt wat ingewikkeld misschien, daarom lichten we het graag toe.

Waar staan de verschillende huizen voor?

In het midden zie je het huis van een gezin, evt. aangevuld met een 2e (t)huis. Er om heen is een nieuw huis getekend waarin de buurt, basisvoorzieningen, familie, vrienden etc zitten. Het derde huis staat voor de ambulante hulp die het gezin en/of gezinsleden ontvangen en het vierde huis staat voor het huis waar gezinsleden (tijdelijk) verblijven en hulp krijgen. Daarom heen staat het huis van de gemeente en dan volgt de maatschappij en de politiek.

Wat is de onderlinge relatie en verbinding tussen de huizen?

We hebben per bouwsteen als voorbeeld een onderwerp gekozen uit de actualiteit. Van buiten naar binnen laten we zien hoe de gemeente invloed heeft op de hulpverlening en vervolgens ook (indirect) op het gezin. Natuurlijk gaat de invloed niet alleen van buiten naar binnen, maar zeker ook andersom. Iedereen en iedere organisatie beïnvloedt (indirect) de ander.

Wat levert dit inzicht op?

Waar je ook werkt, jij kunt een verschil maken voor gezinnen! Deze visie sluit aan bij die van ‘HetBegintBijMij’: Je kunt starten met een helder beeld krijgen van de invulling van je eigen huis als mens, als professional of als organisatie. Een goede invulling van je eigen kader (huis) geeft richting bij alle keuzes die je dagelijks neemt.

Zorg voor een sterke onderlinge match en verbinding tussen je eigen rol en waarden en die van de organisatie waar je werkt. Wanneer je weet wat jouw rol en bijdrage kan zijn kun je hierover duidelijk communiceren met anderen en werken aan een sterke verbinding met elkaar.

Kortom: de bouwstenen bieden een overzichtelijke basis om samen te werken aan een gezond, veilig en kansrijk thuis voor alle kinderen!

Aanpak Peer3: huizen en onderlinge relaties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.
Plaats uw reactie

Copyright © PEER 3 2019 | Webdesign& Realisatie : DO IT-online