Complexiteit samenwerking in jeugdhulp

“Te vaak horen we dat professionals de verantwoordelijkheid van hun werk (te) zwaar vinden, het ziekteverzuim is hoog. Helaas zien we zelfs dat zeer betrokken en ervaren professionals soms kiezen voor ander werk waar ze meer bijvoorbeeld meer voldoening uithalen of dat minder ‘heftig’ is. Ook blijkt dat we ondanks de transitie nog steeds moeite hebben om een aantal gezinnen de juiste zorg te bieden.”

Een analyse naar de mogelijke oorzaak

In het bovenstaande plaatje zie je vanuit een gezin welke mogelijke problemen en hulpvragen er kunnen zijn (oranje en groen). Als je je voorstelt dat er in een gezin meerdere gezinsleden zijn met meerdere hulpvragen, dan ontdek je al snel dat het best complex is om een gezin goed te helpen. Er zullen vaak veel verschillende professionals en organisaties betrokken zijn (paars). Deze complexiteit maakt dat het in de praktijk vaak onvoldoende lukt om voor deze gezinnen duurzame oplossingen te vinden en de patronen te doorbreken die vaak van generatie op generatie worden overgedragen.

Samenwerking is essentieel en vraagt om:

  1. een goede afstemming van rollen en verantwoordelijkheden
  2. overeenstemming over de doelstellingen van de ingezette hulp
  3. een basis van onderling vertrouwen
  4. effectieve communicatie

In onze aanpak (‘transformatorhuisje) zijn deze punten de 4 bouwstenen waar we mee aan de slag gaan. Wanneer deze als puzzelstukjes in elkaar vallen ontstaan er nieuwe schakelingen in de ketensamenwerking (zie afbeelding).

Helaas nemen we vaak niet de tijd om onze bouwstenen gezamenlijk vorm te geven

Zonde! want een goede invulling van de bouwstenen draagt niet alleen bij een goede samenwerking, maar leidt uiteindelijk tot betere hulpverlening, meer werkplezier en minder werkdruk. Kortom meer energie! Vandaar dat wij de bouwstenen visualiseren in een ‘transformatorhuisje’. Wij werken graag samen met u aan een optimale invulling van de 4 bouwstenen voor optimale transformatie van bestaande energie naar energie die duurzamer, bruikbaarder en zuiniger is. Lees meer over onze aanpak en bekijk ons ‘transformatorhuisje’ voor jeugdbeleid

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.
Plaats uw reactie

Copyright © PEER 3 2020 | Webdesign& Realisatie : DO IT-online