Veranderen en innoveren, begin klein!

In transformatietrajecten en innovatie initiatieven stuit je nogaleens op weerstand. Mogelijke weerstanden hebben we in struikelblokken opgenomen die overeenkomen met onze bouwstukken. De kunst is om je energie niet te verliezen in de struikelblokken, maar juiste energie te krijgen door verbindingen in bouwstukken (puzzelstukken) die veranderprocessen versterken. (klik op de onderstaande afbeelding voor vergroting)

Als innovator is het belangrijk om eerst met de groep early adapters te starten. Op basis van de opgedane ervaring en de resultaten wordt de groep die meegaat in de verandering uitgebreid. Zie ook grafiek van de innovatietheorie van Rogers onderaan deze pagina.

innoveren-struikelblokken-en-puzzelstukken

Wij ervaren zelf ook dat dit zo werkt met de ontwikkeling van HetBegintBijMij. Zes jaar geleden starten we met een aantal enthousiaste mensen (innovators). Nu zijn we alweer een aantal jaar bezig met de doorontwikkeling samen met een aantal organisaties en professionals (early adapters). En tegelijkertijd worden steeds meer organisaties en professionals enthousiast en doen mee…. langzaam we schuiven op naar de early majority. Het vraagt om volhouden, het vieren van successen en veel gedrevenheid.

Grafiek innovatietheorie van Rogers

De Innovatietheorie van Rogers (zoals beschreven in zijn boek Diffusion of Innovations) is een theorie die iets vertelt over de verspreiding van een innovatie (een nieuw product of idee) binnen een groep. De originele theorie is bedacht door de Fransman Gabriel Tarde, maar populair geworden door Everett Rogers.

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.
Plaats uw reactie

Copyright © PEER 3 2019 | Webdesign& Realisatie : DO IT-online