Schrikbarend, maar toch ook niet verrassend nieuws over het emotionele welbevinden van jongeren en studenten.

“Het merendeel van de studenten in het hoger onderwijs ervaart psychische klachten zoals angst en somberheid. Studenten ervaren prestatiedruk, eenzaamheid, emotionele uitputting of zelfs levensmoeheid. Dat blijkt uit de Monitor mentale gezondheid en middelengebruik van het RIVM.”

Ook onze pubers hebben last van de gevolgen van corona en de bijbehorende maatregelen. Toen ik dit met hen besprak zei een van hen:

“Dat is toch logisch! En weet je wat het stomme is? Op school gaan ze gewoon door, ze hebben het er niet over en doen alsof er niks aan de hand is!” Ik: Maar jullie hebben toch best veel leuke dingen gedaan, zoals dat uitje naar Efteling?” Hij: pff… alsof dat helpt…”

Ik vond dit wel bijzonder, na al die berichten en extra geld dat scholen ter beschikking hebben om de mentale gevolgen voor leerlingen te compenseren. Hoe kan het dan dat zij het gevoel hebben dat er geen aandacht voor is. Scholen besteden wel tijd en geld aan activiteiten, inkoop van huiswerkbegeleiding.. maar gaan kennelijk het echt gesprek uit de weg.

Daarom heb ik deze poster gemaakt. Een poster waarmee je in gesprek kunt met jongeren, een poster die inzicht geeft aan jongeren en houvast biedt. Een poster die hopelijk helpt om het taboe te doorbreken en perspectief geeft aan jongeren. Waar kan je wel invloed op hebben? Herkenning dat je niet de enige bent, tijd nemen om je zorgen te delen met een ander kan al zoveel op leveren.

Deze oefening uit ons programma Het Begint Bij Mij helpt ook goed om meer inzicht en grip te krijgen op je mentale welbevinden.

En tenslotte nog deze tool waarmee je jezelf kunt uitdagen om je mentale welbevinden te verbeteren! De eerste een voorbeeld waarin we al een aantal dingen hebben ingevuld. Deze tool is speciaal gericht op deze tijd waarin de coronamaatregelen behoorlijk veel impact hebben op ons leven en onze mentale gezondheid.