Ouders en trainers vertellen over het programma Het Begint Bij Mij

 

Tamara: sneller bewust van patronen uit je jeugd

“HBBM is echt voor alle ouders geschikt, omdat je het zelf kunt toepassen op je eigen situatie. Mijn ervaring is dat ouders zich in de groepstraining veel sneller bewust worden van de invloed van hun eigen jeugd en aangeleerde patronen. Iets waarvoor ik in individuele trajecten met gezinnen vaak minstens 2 tot 3 maanden nodig heb. Ouders worden zich in de training bewust van de kern van hun vraag (probleem) en daarna zijn daarna gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.”

Kun je een voorbeeld geven wat je hiermee bedoelt?
“Ik begeleidde een vader en zoon omdat zij veel ruzie hebben. Ik kom daar al een paar maanden en we komen niet echt verder. Tot deze vader meedoet aan mijn HBBM oudertraining en daar al in de derde bijeenkomst vertelt dat hij het lastig vindt dat zijn zoon niet naar hem luistert en dat als dit gebeurt hij vervalt in het gedrag dat hij van zijn vader heeft geleerd => slaan.
Dat de vader zijn zoon weleens sloeg had hij mij nooit eerder verteld. Het mooie is dat ik hem in combinatie met de training kon helpen om zijn gedrag ook echt te veranderen.

Het verhaal van deze vader staat niet op zichzelf, ik zie dit heel vaak gebeuren bij ouders in de training.

Klik hier voor het hele verhaal van Tamara (gezinsbegeleider bij Enver en trainer HBBM sinds 2014)

Grace: Patronen doorbreken

Ook de 23-jarige Grace heeft de training aangeboden gekregen en afgerond. Zij woont in een begeleid wonen huis van Siriz in Delft en draagt de zorg voor de 6 maanden oude Massin. Ze volgde HBBM in aanvulling op haar behandeling bij PSYQ. “Voor mij werkte die combinatie goed,” vertelt Grace. “Ik heb me lang weggedraaid voor mijn problemen, ik hield alles voor mezelf. HBBM heeft me laten nadenken over mijn verleden, ik kreeg vragen en opdrachten, moest dingen opschrijven. Dat vond ik heftig. Soms kon ik het niet. Maar je bent in een groep, hoort anderen hun ervaringen delen, en langzaam stel je je open. Ik leerde patronen zien, die mij als kind beschadigd hebben. Patronen die ik moet leren doorbreken, voordat ze mijn kind ook beschadigen. De communicatie met mijn zoon is veranderd. Ik vertel hem veel, leg hem dingen uit. Ook al snapt hij het nog niet, hij hoort toch de intonatie van mijn woorden. Ik ben zekerder geworden, durf mijn mening beter te uiten en voel veel meer positieve energie dan eerst. Heb ik een tegenvaller? Dan laat ik het eerst bezinken, terwijl ik vroeger snel moedeloos of agressief zou zijn geworden. De vader van mijn zoon zegt het ook: je bent veel rustiger geworden. Daar ben ik trots op.”

Rebeccah: Meer zelfvertrouwen

“Door de training heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dit komt vooral omdat ik in de groep ontdekte dat ik niet de enige ben die problemen heeft. Onze trainer en een ander met een goede baan vertelden dat ze dezelfde zorgen hebben als ik. Ik had altijd een minderwaardigheidsgevoel omdat ik geen werk heb. Ik dacht dat anderen het vast beter zouden doen, maar iedereen loopt weleens ergens tegenaan in de opvoeding van zijn of haar kind. We hebben allemaal weleens problemen. Vooral de openhartigheid van onze trainer vond ik heel fijn!

Er zijn ook minder ruzies thuis. Ik ben door de training beter gaan luisteren, ik probeer mijn man en kinderen te begrijpen. Ik vraag naar de mening van mijn kind en sta open voor andere oplossingen.”

Klik hier voor het hele verhaal van Rebeccah

Mohini: Ik gun anderen ook zo’n positieve boost

“Ik ben heel enthousiast! Ik heb er zelf veel aan gehad. Mijn kindje is nog klein en ik had veel vragen, was ook bang het verkeerd te doen. Dat komt misschien ook doordat ik in de jeugdhulp heb gezeten. Doe ik het wel goed genoeg als moeder? We hadden een hele diverse groep, met verschillende culturen en leeftijden. En met kinderen van verschillende leeftijden. Eerst vond ik dat jammer, maar dat was juist heel fijn. We hebben heel veel mooie dingen uitgewisseld. De trainer deelde ook over haar eigen ervaringen. We hielpen elkaar om dingen te begrijpen.
Ik vond de oefeningen die we thuis mochten doen heel goed. Ik gebruik ze nu soms ook zelf in mijn werk, bijvoorbeeld die van de 5 liefdestalen.

Ik zou graag trainer willen zijn van dit programma. Als ervaringsdeskundige en ExpEx kan ik andere jonge moeders bereiken. Ik gun ze ook zo’n positieve boost voor zichzelf en voor hun kinderen. Bij mij heeft het veel in gang gezet en ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld om ook mild te zijn voor mijzelf. De training gaat eigenlijk over veel meer dan over opvoeden. Het helpt je als mens.”

Foto ShivanaShivana: Het Begint Bij Mij gaat in je DNA zitten

“De training heeft mijn leven echt veranderd. Wat ik toen heb geleerd is mijn tweede natuur geworden. Ik zeg ook weleens: Het Begint Bij Mij gaat in je DNA zitten, je komt er niet meer vanaf! Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Een goed voorbeeld hiervan is dat ik mijn haar op een natuurlijke manier ben gaan dragen, ik heb geen extensions meer. Een jaar na de training heb ik zelfs meegedaan aan de Miss black hair Nederland. Mijn slogan daar was: “Living my dreams instead of my fears and enjoy life while doing it.

Eigenlijk ben ik door Het Begint Bij Mij gewoon meer mezelf. Ik heb de bevestiging van anderen minder nodig om lekker in mijn vel te zitten. Ik besef dat niet iedereen het met mij eens hoeft te zijn. Ik geef vaker mijn eigen mening en merk dat de mensen om me heen dat juist waarderen en dat ik hen zelfs inspireer. Door Het Begint Bij Mij is de band met mijn broer en moeder hechter geworden.”

Klik hier voor het hele verhaal van Shivana

Diane: Het Begint Bij Mij is waardevol voor ouders die veel hebben meegemaakt

“Bij HBBM loopt een rode draad door het programma die ouders uitnodigt om terug te kijken naar vroeger. Herinneringen en moeilijke onderwerpen komen sneller op tafel, door de onderwerpen die besproken worden zoals opvoedstijlen en de oefeningen die daarbij horen. Ik merk dat er altijd heel snel een veilige en open sfeer ontstaat in de HBBM training. De groep is echt van meerwaarde voor elkaar en de impact is daardoor veel groter. Ik zal twee voorbeelden geven om dit duidelijk te maken.

In mijn vorige groep vertelde een vrouw over het huiselijk geweld dat zij had meegemaakt, vervolgens deelden drie anderen ook hun ervaringen. Dit waren ouders die ik al jaren kende, maar hierover hadden we het nog nooit gehad. Dat is de kracht van HBBM!

In mijn eerste groep zat een moeder uit Marokko die erg teruggetrokken was. Gedurende de training veranderde zij, ze ging sporten en haar hele uitstraling veranderde. Ze besefte dat zij een rolmodel kon zijn en wilde zijn voor haar zoon. De verandering begon echt bij haar!

En ik vind het werkboek van HBBM echt mooi, met fijne oefeningen en filmpjes!”

Lees meer over Diane’s ervaringen met HBBM (Diane is pedagogisch adviseur en trainer van HBBM in Den Haag)

Monique: De basis van de training Het Begint Bij Mij is zo mooi, daar kan weinig tegenop!

“Het ouderprogramma van Het Begint Bij Mij zit beter en steviger in elkaar dan elk ander programma dat ik ken. Die basis geeft mij als trainer veel ruimte om te kunnen reageren op wat een groep nodig heeft. Ik vind het belangrijk om te kijken, voelen en te vragen wat een groep nodig heeft. Toen ik een groep vrouwen met een islamitische achtergrond trainde heb ik hen bijvoorbeeld gevraagd om een afspeeellijst van liedjes die zij graag wilden horen. Die muziek speel ik dan bij oefeningen waarin ze rustig moeten nadenken en dingen op moeten schrijven. Dit geeft meteen een bijzondere sfeer. 

Dat vind ik nou zo fijn aan dit programma, dat de oefeningen bij HBBM verlevendigt (kunnen) worden met gedichten, muziek, dansen, filmpjes, zingen en kleien. De boodschap komt veel beter over hierdoor, zeker bij de doelgroepen waar ik mee werk.”

Lees meer over Monique’s ervaringen met HBBM (Monique werkt bij de Ouder en Kind Teams in Amsterdam)

Samantha: Een stabiele basis

Samantha noemt de training confronterend. “We keken bijvoorbeeld naar filmpjes waarin je zag hoe snel kinderen, hoe jong ze ook zijn, hun ouders kopiëren,” vertelt ze. “Hoe ze gedrag overnemen, ook als dat negatief gedrag is. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Het liet me inzien dat moederschap zoveel meer betekent dan zorgen en liefde geven. Dat ik de bron ben, degene die een stabiele basis moet creëren. En dat ik dus heel goed voor mezelf moet zorgen. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik nu aan de bel trek als ik niet lekker in mijn vel zit. Als het even niet lukt, word ik niet boos, maar vraag ik een begeleider van Siriz om te helpen. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik langzaam wat meer regie krijg over alles. Voordat ik aan de training begon, hoopte ik rust en acceptatie te vinden. Dat is gelukt. Ik zie de toekomst positiever dan voor ik aan de training begon.”

Ligia: Het Begint Bij Mij heeft mij gevormd, zowel privé als professioneel

“Ik krijg zelf zoveel energie van het geven van deze training! Alles wat je leert bij HBBM blijft jarenlang en in allerlei situaties zijn vruchten afwerpen. 

HBBM helpt mij bijvoorbeeld in mijn individuele trajecten om sneller patronen te herkennen bij ouders en kinderen. Ik praat met ouders over wat ze in hun eigen opvoeding hebben meegekregen. Dit levert mooie inzichten op. Ik gebruik de grondhouding die ik bij HBBM als training heb meegekregen: “No blaming, no shaming”, niet oordelen. Het erkennen van het gevoel van de ouder, zonder dit meteen op te willen lossen: “terecht dat je je moe voelt”. Een van de tools die ik vaak benut is die van de 5 liefdestalen als het gaat om het verbeteren van de communicatie tussen ouder en kind.

Doordat ik vertel mijn collega’s vertel over HBBM komen zij steeds vaker met vragen naar mij toe. Ook persoonlijke vragen die ik meestal met HBBM kennis en tools kan beantwoorden.

Eigenlijk sluit deze training perfect aan bij de missie van Enver en de normatieve professionalisering die zij voor ogen hebben. Dat is precies wat het programma HBBM voor elkaar krijgt, juist bij professionals. Je gaat echt verantwoordelijkheid nemen als je ziet dat er iets misgaat. Dingen bespreekbaar maken, opstaan voor wat je belangrijk vindt. Maar ook jezelf kwetsbaar opstellen door bijvoorbeeld ook eigen voorbeelden te delen van uitdagingen waar je zelf als ouder mee te maken hebt. Dit zorgt voor gelijkwaardigheid in de relatie met ouders en erkenning dat opvoeden voor niemand altijd makkelijk is.”

Meer lezen over Ligia’s ervaringen (Ligia werkt als ambulant hulpverlener bij Enver)

Hieronder een selectie van antwoorden van deelnemers op de vraag:

“Wil je nog iets kwijt aan je trainer(s) of iets zeggen over de training of het werkboek?”

Voor alle partijen een moment om nooit meer te vergeten. Dank voor alle concrete en visuele tips. Zulke mooie en kostbare handvatten.

Heel erg bedankt voor het geven van de training, het geeft mij iets meer zelfvertrouwen in mijn kunnen als ouder en dat helpt echt, dankjewel!

Complimenten aan trainers hoe ze mensen op hun gemak hebben laten voelen! Door de mensen voor te laten lezen en elkaar te vertellen wat hun antwoorden waren bij opdrachten voelden zelfs de meest gesloten mensen zich steeds meer op hun gemak en was er al heel snel een vertrouwensband in de groep, bijzonder om mee te maken! Ik heb de training al aan meerdere mensen aanbevolen, er zijn zoveel onzekere vrouwen die het beste voor hun kinderen willen maar verdrinken in hun onzekerheid en een ruggensteun missen. Ik had het voor geen goud willen missen!

Deze training is zeker aan te raden, heb mij echt heel veel goed tips gegeven voor ons als gezin de beterende kant op te gaan en zie al in een korte tijd ook zeker verandering.

Superfijn dat jullie ondanks corona er zo’n fijne training met bijbehorende materialen van hebben gemaakt. Ik heb me ingezet voor mezelf en de stukken gelezen en voorbereid en er zo voor mezelf echt fijne dingen uitgehaald.

Goede training die ik iedereen kan aanbevelen! Ik zie het als investering in mijzelf en mijn gezin.

De trainer heeft haar best gedaan om ons zoveel als mogelijk informatie en uitleg te geven en van gedachte gewisseld. Het materiaal gebruik ik als naslagwerk.

Ik vond een leerzame positieve ervaring, de trainster was een topvrouw weet heel goed mensen te bereiken en te bewegen in dingen waar ze moeite mee hebben

Het was echt heel erg leuk om mee te doen met de training, jammer dat het zo snel afgelopen is. En onze trainer is een hele lieve schat

Ga zo door…je was super motiverend en deed het hartstikke leuk en goed!

Hartstikke bedankt voor het geven van een betere inzicht in het opvoeding van je kids en het feit dat we trots op ons zelf moeten zijn en dat we alles kunnen zolang we maar willen.

Ik vond het een fijne training en heb veel geleerd over mijzelf

Dat ik meer vertrouwen in mezelf heb. Ik ga nu meer richten op mijn eigenwaarde om die grond te geven.

Ik vond de training erg nuttig en heb veel geleerd. Helaas zit ik zelf in een lastige situatie waardoor de stof niet meteen in de praktijk kan worden toegepast. Ik neem het werkboek regelmatig nog iets door.

Als tip geef ik jullie mee dat de training misschien nog iets uitgebouwd kan worden, zodat er meer ruimte is voor theorie en persoonlijke vragen. Hier was niet altijd genoeg tijd voor. De 3 uur waren wel wat lang per keer, dus ik zou eerder kiezen voor meer bijeenkomsten.

Dank je wel voor Alles maar ook echt ALLES wat we hebben meegekregen

Het was goed om andere verhalen ook te horen

Ik ben blij dat ik deze cursus heb aangepakt en ik heb weer handvatten om door te gaan de weg zal met vallen en opstaan gebeuren maar met jouw kennis kom ik een heel eind.

It was important and I learned a lot about myself and my family.

Dankjewel voor je verhalen en jezelf. Het was een verademing om met deze groep mee te doen en dat komt zeker ook door onze trainer! Dankjewel dat je me hebt uitgenodigd. Dit was precies wat ik nodig had en waardoor ik mezelf zoveel meer gun en dat ik heel belangrijk ben!

Het was fantastisch heb er echt veel van geleerd kan het iedereen aanraden.

Het was leuk de trainers waren heel goed ze geven zelfs iets van eigen leven.

Ik vond de persoonlijke betrokkenheid en sensitiviteit van de trainer een groot pluspunt

Door de trainer was alles compleet, de sfeer in de groep en de dames waren open en eerlijk en daardoor voelde ik me verbonden en dat voelde goed .💖

Nogmaals dank voor de motivatie die extra is aangewakkerd

Was erg leerzaam materiaal, zal nog vaak teruglezen in mijn werkboek.

Ik vond de lessen heel leuk, leerzaam, ik wilde dat ik al die dingen eerder wist. Want je leeft door en je staat niet stil bij sommige dingen. Ook een goed gevoel dat je er niet alleen voor staat

De trainers vulden elkaar goed aan een zeer goede combinatie. Bedankt voor alles de toekomst ziet er een stuk rooskleuriger uit nu.

Thank you coaches who helped me get back to being a positive person.

Ontzettend bedankt! Dit heeft ons echt op de goede weg geholpen! Jammer dat het al voorbij is!

Het was een prettige ongedwongen training in een ontspannen sfeer, iedereen mocht zijn verhaal doen en werd in zijn waarde gelaten. Het werd een hechte groep moeders die alleen het beste voor hun kinderen en gezin willen.

Ik vind het een verrijking dat ik de mogelijkheid kreeg om aan deze cursus mee te doen. Ik kreeg er energie van om met goede moed door de schouders er weer onder te zetten en te weten waar ik/wij als ouders mogen en eigenlijk moeten staan en dat grenzen niet negatief gezien moeten worden, maar een veilige en stabiele leefomgeving creëren voor onze kinderen. Nu nog hard werken aan mijn consequent zijn in bepaalde standpunten want ja ik ga nog over mijn grens heen als ze negatief gedrag vertonen omdat ik het gezellig wil houden. Daarom zal ik het werkboek nog vaak openslaan om weer de puntjes te bekijken hoe ik dat moet bereiken! Ik bedank ook de gemeente Goeree overflakee voor deze cursus!

Het lukt me nog niet goed al mijn voornemens betreft mijn eigen gedrag/zelfzorg goed uit te voeren. Ik blijf de communicatie met mijn man nog niet fijn vinden gaan… blijft lastig op gebied van grenzen; gehoord worden; spanningen in goede banen te leiden (uitstellen>later op terug/mee verder op goede manier) Het gaat wel beter, maar heeft meer investering nodig… Ik vind het lastig de groepsapp te gebruiken… op welke manier… Mijn voornemen is weer HBBM nieuw leven in te blazen; de regelmaat er samen weer een beetje inbrengen om opdrachten nog eens te doorlopen/vaker in deze setting onderwerpen met elkaar bespreken (mijn man en ik)

Langer over de cursus doen en vaker geven

ALS aanvulling kunnen telefonische sessies toegevoegde waarde geven.

Ik ben zeer tevreden over de cursus. Heeft mij bekrachtigd en versterkt in mijn doen en handelen. Ik ga bewust er gesprekken in en probeer zoveel mogelijk te letten op mijn woordkeuze. Wel mis ik aansluiten van mijn dochter bij de opvoeding van haar dochter. Ik hoop van harte dat zij open staat en bereid zal zijn deze training te volgen. Weet heel zeker dat dit onze band zal versterken en we beter met elkaar zullen omgaan.

Ongelofelijk bedankt, ik ben er nog lang niet, maar dat komt omdat ik nog aan de schematherapie moet beginnen, maar het belangrijkste is dat ik door jullie beter met mijn kind om weet te gaan (maar nog niet altijd). Ik heb veel aan jullie gehad, dikke kus voor jullie allebei!!!

Nogmaals bedankt voor de training. Heb een hoop geleerd en neem die zeker mee de toekomst in op een positieve manier.

Bedankt voor alles! Ik heb geleerd om liefde te kunnen geven.

Ik vind het een leuke en nuttige cursus met heel handige handvatten.

Het materiaal was goed en de lessen zaten goed in elkaar, maar ik merk, dat ik het nodig heb om dit regelmatig door te nemen, wil ik echt veranderen.

De training was leerzaam voor mij. Ik heb dingen geleerd en gehoord uit het boek ,trainers en andere mama’s die ik dacht dat het niet mogelijk was.

Ik vond de training erg fijn en heb veel handvaten gekregen en dat ik even stil moet staan als het even niet wil lukken en denk dan eerst goed na voordat ik handel.

Ik vond het een zeer waardevolle training, er is bij mij echt een denkproces opgang gekomen, jammer dat training is afgelopen en ik ben benieuwd naar de supportgroep

Ik hoop dat veel meer mensen deze training mogen gaan volgen. Ga zo door!

Het was een bijzondere training. Ik ben er blanco ingegaan en ben er rijker uitgekomen. Een hoop mooie ervaringen, zelfreflectie én zelfkennis en dat samen met een groep mooie vrouwen. Je bent nooit alleen….dat blijkt uit alles en dat is goed te weten!! Mijn ervaringen hebben er oa toe geleid mooie gesprekken te hebben met broer en zus over het verleden…heeft ons allemaal goed gedaan. Zo blijft het zich verspreiden!! Bedankt lieve meiden!!

Dat onze trainers 2 schatten van meiden zijn en wat ik al eerder heb aangegeven: Door hen ben ik een ander mens aan het worden. Ik denk nu na voor ik iets doe en wordt niet zomaar meer boos om wat ik zie, maar ga eerst kijken wat er gebeurd is en dan beslis ik. Niet altijd makkelijk. Dank je wel dat jullie mij gebracht hebben waar ik nu sta. Top!!

Bedankt voor de waardevolle cursus!! Ik heb er veel van geleerd en we zijn een hechte groep geworden! Heel mooi hoe dit ontstaan is!!!

Ik vind dat jullie goede trainers zijn! Veel kennis en inlevingsvermogen!

Wat een gave om aan het eind van de training zo recht in je hart te kunnen spreken.

NB. Alle korte antwoorden (toptraining, veel aan gehad, dankjewel) hebben we verwijderd, net als zeer specifieke opmerkingen over praktische zaken gedurende de training.