Diane: Het Begint Bij Mij is echt waardevol voor ouders die veel hebben meegemaakt

Diane Messemaker is pedagogisch adviseur en zet zich in voor ouderparticipatie in de wijk Escamp in Den Haag. Twee jaar geleden is Diane opgeleid tot trainer van Het Begint Bij Mij en nu mag zij 2 keer per jaar een groep ouders het programma HBBM aanbieden.

Is het lastig om ouders te vinden en te motiveren om mee te doen?

“Nee hoor helemaal niet. In mijn werk op scholen en in de wijk spreek ik veel ouders en zodra ik denk dat HBBM wel waardevol zou kunnen zijn voor een ouder, zeg ik meteen: “Ik geef ook trainingen en ik denk dat dit echt iets is voor jou. Zal ik jou laten weten wanneer ik weer een groep start?” En ik heb ook altijd kopieën uit het werkboek van de cirkel van invloed en het tankstation in mijn tas. Die helpen mij om deze onderwerpen met ouders te bespreken en als ze het helpend vinden zeg ik dat ik ook een training geef hierover en dan zijn ze eigenlijk altijd enthousiast. 

Ik informeer voordat ik ga starten ook iedereen die werkt in Escamp: de gezinscoaches, al mijn collega’s en de scholen. Via hen krijg ik dan ook een aantal extra aanmeldingen.

Het valt me op dat ouders het helemaal niet erg vinden om voor deze training een stukje verder te moeten reizen, dus ook als het niet in hun eigen wijk is komen ze. Wel wissel ik de dagen, dagdelen en locaties steeds per groep zodat alle ouders een kans krijgen om mee te doen.”

Bij welke ouders denk je: “HBBM zou echt iets voor jou zijn!”?

“Ouders die veel hebben meegemaakt in hun verleden. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals huiselijk geweld of een slechte relatie met hun eigen ouders. En vrouwen met weinig zelfvertrouwen, vrouwen die zich eenzaam voelen.”

En waarom kies je bij deze groep voor HBBM en niet voor een andere oudertraining die jij geeft zoals weerbaar opvoeden?

“Bij HBBM loopt een rode draad door het programma die ouders uitnodigt om terug te kijken naar vroeger. Herinneringen en moeilijke onderwerpen komen sneller op tafel, door de onderwerpen die besproken worden zoals opvoedstijlen en de oefeningen die daarbij horen. Ik merk dat er altijd heel snel een veilige en open sfeer ontstaat in de HBBM training. De groep is echt van meerwaarde voor elkaar en de impact is daardoor veel groter.

Ik zal twee voorbeelden geven om dit duidelijk te maken.

In mijn vorige groep vertelde een vrouw over het huiselijk geweld dat zij had meegemaakt, vervolgens deelden drie anderen ook hun ervaringen. Dit waren ouders die ik al jaren kende, maar hierover hadden we het nog nooit gehad. Dat is de kracht van HBBM!

In mijn eerste groep zat een moeder uit Marokko die erg teruggetrokken was. Gedurende de training veranderde zij, ze ging sporten en haar hele uitstraling veranderde. Ze besefte dat zij een rolmodel kon zijn en wilde zijn voor haar zoon. De verandering begon echt bij haar!

En ik vind het werkboek van HBBM echt mooi, met fijne oefeningen en filmpjes!”

 

Terug naar overzicht