De kern van de boodschap van Het Begint Bij Mij is:

Jij kunt voor je kind(eren) de ouder/opvoeder worden die je zou willen zijn!

Het programma is ontwikkeld om ouders te ondersteunen in hun kennis over en begrip voor kinderen tot 18 jaar en hun eigen rol als opvoeder. Het doel van de training is:

  • dat je leert hoe je kan zorgen voor een veilige en prettige omgeving voor jezelf, je kinderen en je familie, waarin voor iedereen ruimte is om zich te ontwikkelen;
  • dat je leert hoe je zelf kunt bijdragen aan een actieve en positieve samenleving.

Iedere trainer geeft de training op persoonlijke wijze en maakt gebruik van persoonlijke verhalen en ervaringen. Afhankelijk van de groep worden oefeningen en materiaal aangepast.

Over het algemeen bestaat een training van Het Begint Bij Mij uit bijeenkomsten van elk 3 uur. In de eerste bijeenkomst wordt kennis met elkaar en met het programma. In de volgende bijeenkomsten worden de bouwstenen van het Het Begint Bij Mij-programma behandeld:

De laatste bijeenkomst staat in het teken van een feestelijke afsluiting. We kijken terug op wat we geleerd hebben en iedereen krijgt een certificaat. Natuurlijk kijken we ook vooruit: Hoe gaan we nu verder? Zowel persoonlijk als met elkaar, er wordt een supportgroep samengesteld om elkaar te blijven ontmoeten en steunen.

In de training wordt gewerkt met een werkboek dat zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar is.

Het Begint Bij Mij in een handomdraai: