Je gedachten hebben meer impact dan je denkt

Het Pygmalion effect, je kent dit effect misschien wel van een verhaal uit het onderwijs? Voor wie het niet kent:

“Aan een leerkracht werd verteld dat op basis van bepaalde onderzoeken voorspeld kon worden dat een aantal leerlingen uit zijn klas echt heel goed zouden presteren in de toekomst. De leerlingen waren willekeurig gekozen. Daarna ging er een tijd voorbij en werd er onderzoek gedaan naar de prestaties van de leerlingen. En wat denk je? Die leerlingen waarvan de leerkracht te horen had gekregen dat ze goed zouden gaan presteren, waren ook echt beter gaan presteren!”

Onbewust heeft de leerkracht deze kinderen dus meer uitgedaagd, aandacht gegeven en misschien nog wel het belangrijkste, vertrouwen gegeven dat ze het kunnen.

Het omgekeerde is natuurlijk ook het geval, als je verwacht dat iemand iets niet kan zal de kans dat het je lukt om hem/haar dit leren kleiner zijn. Dit heet het Pygmalion effect. In de training gaan we kijken hoe je deze kennis kunt benutten.

Bedenk eens: Hoe wordt je werk eigenlijk beïnvloed door je eigen verwachtingen? Ben je je daar bewust van en wat doe je ermee?

Deel 2 van de oefening die hierboven staat: Neem voor dezelfde situatie nu eens een positieve gedachte als start. (het helpt soms om te bedenken hoe anderen hier tegenaan zouden kunnen kijken) Maak dan het rondje weer af. Wat leverde dat op?