Tools voor ouders en professionals

We kregen de vraag of de oefeningen uit ons werkboek ook gebruikt mogen worden door ouders die niet meedoen aan de training. We hebben daar even over nagedacht. “Is het wel slim om je kennis en tools gratis weg te geven? Geef je daarmee niet aan dat je je eigen tools weinig waard vindt?”

Ons antwoord daarop is: “Het is juíst slim om ze gratis te delen! We weten hoe waardevol deze oefeningen zijn en daarom gunnen we het zoveel mogelijk ouders om dit zelf te ervaren.”

Hoewel deze oefeningen op zichzelf al heel helpend zijn, weten wij uit ervaring dat de kracht van de oudertraining zit in de verbinding van alle oefeningen met elkaar. Als onderdeel van de oudertraining zullen de oefeningen daarom meer impact hebben. Dit heeft ook te maken met de stukjes theorie, filmpjes, persoonlijke ervaringen en het gezamenlijke proces dat deelnemers met elkaar doorlopen gedurende de oudertraining.

Alle trainers van het programma Het Begint Bij Mij hebben de training als deelnemer doorlopen. Zij hebben alle oefeningen dus eerst zelf gedaan.

Ons advies aan professionals is daarom ook om iedere oefening eerst zelf te doen. Je kunt dan uit eigen ervaring vertellen waarom de opdracht nuttig is. Persoonlijke voorbeelden spreken meer aan en zullen de ander motiveren om ook aan de slag te gaan. En niet onbelangrijk: Je weet wat je aan de ander vraagt.

Hieronder vind je de eerste 6 oefeningen die we als een tool op 1 A4 hebben uitgewerkt. Je kunt deze voor jezelf printen of gebruiken als hulpverlener.

Liefdestalen, deze oefening heeft al vele relaties versterkt of zelfs gered!

Tankstation, basiskennis die altijd van pas komt!

Positief gedrag stimuleren, bruikbaar voor jong en oud!

Inspiratiebron, raak (opnieuw) geïnspireerd en inspireer anderen!

Beschermingsmechanismen, ontdek hoe jij reageert op stress en of dit behulpzaam is!

Het GGGG schema, start met positieve gedachten en krijg meer voor elkaar!

Overzicht van de drie opvoedstijlen, we zoeken naar balans tussen grenzen stellen en consequent zijn en relatie opbouwen en verantwoordelijkheid geven.