De basis van de training Het Begint Bij Mij is zo mooi, daar kan weinig tegenop!

Ik ga met Monique in gesprek omdat zij Het Begint Bij Mij juist heeft gegeven aan oudergroepen met een andere culturele achtergrond en ook de training aan een Ghanese vadergroep heeft gegeven. Ik ben benieuwd naar haar ervaringen. Monique werkt bij de Ouder en Kind Teams (OKT) in Amsterdam.

Monique begint te kletsen:

“Het ouderprogramma van Het Begint Bij Mij zit beter en steviger in elkaar dan elk ander programma dat ik ken. Die basis geeft mij als trainer veel ruimte om te kunnen reageren op wat een groep nodig heeft. Ik vind het belangrijk om te kijken, voelen en te vragen wat een groep nodig heeft. Toen ik een groep vrouwen met een islamitische achtergrond trainde heb ik hen bijvoorbeeld gevraagd om een afspeellijst van liedjes die zij graag wilden horen. Die muziek speel ik dan bij oefeningen waarin ze rustig moeten nadenken en dingen op moeten schrijven. Dit geeft meteen een bijzondere sfeer. 

Dat vind ik nou zo fijn aan dit programma, dat de oefeningen bij HBBM verlevendigt (kunnen) worden met gedichten, muziek, dansen, filmpjes, zingen en kleien. De boodschap komt veel beter over hierdoor, zeker bij de doelgroepen waar ik mee werk.

Zelfs toen ik de training gaf aan een groep die niet goed Nederlands sprak, konden zij er heel veel uithalen. Ouders gaan elkaar ook helpen, dat is mooi om te zien.

Wat ik ook doe is de thema’s die bij hen leven als start nemen voor de bijeenkomsten. Bijvoorbeeld als zij graag willen praten over wat zij belangrijk vinden in de (Islamitische) opvoeding van hun kinderen of over gemis van je familie zoals ouders die niet in Nederland wonen, dan begin ik daarmee. Het programma kun je heel mooi aan laten sluiten bij alle soorten religies en culturen. Dat is belangrijk omdat deelnemers er veel meer uithalen wanneer je aansluit bij hun eigen behoefte.

En.. natuurlijk is het element van samen eten heel belangrijk als je werkt met groepen uit andere culturen! Ik zorg dan ook altijd voor wat lekkers en we sluiten de training af met samen eten, iets dat past binnen hun tradities.”

 Wat zie je voor resultaten?

“Wat ik merk is dat groepen hechter worden door de training en dat ze eigenlijk niet willen dat de training ophoudt. Ze willen graag meer! Ze worden ook echt aan het denken gezet over thuis, over de ouder die ze zijn en de ouder die ze zouden willen zijn.

Wat ook leuk is om te vertellen: Een keer deed een oma mee in mijn groep, die was daarna zo enthousiast dat ze mij ging helpen met het flyeren voor een volgende groep. Zij vond dat alle ouders deze training zouden moeten volgen!

Oma’s zijn in sommige culturen echt de opvoeders van kinderen en zouden eigenlijk een goede doelgroep zijn voor Het Begint Bij Mij. Kinderen gaan na schooltijd vaker naar opa en oma omdat hun ouders vaak veel moeten werken. Zouden we daar niet een aanbod voor moeten hebben?

Heb je zo al genoeg? Ik kan er wel over door blijven praten namelijk!

Gelukkig start Monique binnenkort weer met een nieuwe groep. Door corona heeft zij een tijdje geen trainingen gegeven, online past namelijk niet zo goed bij de manier waarop Monique graag wil kunnen werken met deze doelgroep.

Na de zomer zal Monique stoppen met haar werk bij de OKT’s om als coach te werken in haar eigen Praktijk Maduh. Hopelijk vindt zij samen met de OKT’s en de gemeente een manier om twee of drie keer per jaar een oudertraining te kunnen blijven geven.

Terug naar overzicht