Mooie samenwerking van FSAN met HBBM

Mooie samenwerking

Afgelopen zomer hebben 13 sociale leiders van de Federatie Somalische associaties Nederland (FSAN) een 3-daagse training gevolgd van ‘Het begint bij mij’.

Doel van de training was om sociale leiders te ondersteunen bij het voeren van huiskamergesprekken met hun doelgroep. Deze huiskamergesprekken vallen binnen het project Hier en Nu van FSAN. Dit project is opgestart omdat de sociale leiders merkten dat in hun gemeenschap behoefte is aan meer informatie over:

  • Onderwijs tussen twee culturen
  • Kinderrechten
  • Communicatie tussen ouders en kinderen
  • Jeugdbescherming
  • Sociale kaart

 

Amani Abdalla projectleider bij FSAN vroeg ons om met haar mee te denken. Onze manier van werken met Het Begint Bij Mij sluit namelijk erg goed aan bij de visie van FSAN. We besloten de samenwerking aan te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan!

We ontwikkelden een aangepast programma met een praktisch werkboek. Er werden 3 dagen in de zomervakantie gepland onderleiding van twee van onze trainers.

De 3 trainingsdagen werden als zeer nuttig beoordeeld. Zowel over de inhoud, als over de sfeer en de interactieve werkvormen is iedereen heel enthousiast.

Resultaten

De afgelopen maanden zijn 13 huiskamergesprekken uitgevoerd door de sociale leiders. De twee meest besproken thema’s waren de opvoeding tussen twee culturen en communicatie tussen ouders en kinderen. In totaal hebben 60 deelnemers uit Egypte, Somalië, Eritrea, Soedan, Syrië, Irak, Jemen, Marokko en Bangladesh deelgenomen aan de gesprekken. De gesprekken vonden plaats in Amsterdam en in Den Haag.

Taboes worden doorbroken

De sociale leiders geven aan dat in de gesprekken barrières tussen deelnemers doorbroken worden en zij de focus kunnen leggen op het hoofdonderwerp. Zij geven aan dat ze op een vlottere en onconventionele manier de huiskamergesprekken kunnen leiden, ook als het gaat over lastige onderwerpen als jeugdbescherming en jeugdhulp. In de huiskamergesprekken worden op deze manier taboes doorbroken.

Ikhlas Abdel Rahman, sociaal leider in het ‘Hier en Nu’-project uit Den Haag:

“De samenwerking die plaatsvond tussen FSAN en Peer3 door het trainen van sociale leiders in het kader van het Hier en Nu-project heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vrijwilligers. Ik kan nu de huiskamer gesprekken beter voeren. De discussie over opvoeding is interactiever geworden, doordat ik gebruik maak van de spelvormen uit de training. Dit opent de deur naar de dialoog.

Er is in de gemeenschappen waarop het project zich richtte en ook van andere gemeenschappen behoefte aan meer van deze activiteiten en informatie, zodat we positieve verandering kunnen bewerkstelligen.”

Terug naar overzicht