Dit had ik zonder de training Het Begint Bij Mij nooit gedaan

Voordat mijn interview begint, vertelt Lizette over haar vrijwilligerswerk in de wijk Mariahoeve. Een keer per week begeleidt ze daar samen met een andere vrijwilliger en iemand van de gemeente, een groep ouders van Antilliaanse afkomst. Ze vindt het heel leuk om te doen, samen koken, spelletjes doen etc. Dan zegt Lizette spontaan:

”Dat had ik zonder de training Het Begint Bij Mij nooit gedaan.”

“Oh nee?” vraag ik.

“Nee, dan zou ik nergens zin in hebben. Dan zou ik nog steeds denken dat ik niks kan. Ik zou bang zijn en niks doen. Mezelf opsluiten in mijn kamer en denken dat ik de enige ben die niets kan. Ik zou met niemand hierover praten.”

“Jeetje…”

“Ja, zo ging dat toen twee jaar geleden. Ik had veel hulpverleners, maar toch ging het niet goed met me. Ik praatte er ook niet over met mijn kinderen van 13 en 25 jaar nu. Ik sloot mijzelf op en er waren geen regels in huis. Het was echt een rotzooi bij mij thuis, eerlijk gezegd.”

“En hoe kwam je met op het idee om de training Het Begint Bij Mij te gaan volgen?”

“Een medewerker van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei dat ik een workshop kon volgen. Lilian van Westering gaf deze workshop en ik werd geraakt. Ik had toen meteen al dingen geleerd die ik thuis kon gebruiken en daar wilde ik meer van horen. Meteen heb ik me opgegeven voor de training. En na de training wilde ik ook heel graag assistent-trainer worden, want ik wilde anderen vertellen over wat ik had geleerd. Ik vind dat iedereen deze training moet kunnen volgen. Je leert er echt zoveel van.”

“Hoe kan het dat het je ineens wel lukte?”

“Ik begreep dat ik moest blijven proberen. Mijn hulpverleners zeiden vaak ook dingen, doe eens dit, doe eens dat. Dan deed ik dat een keertje, maar als het niet meteen werkte of lukte, stopte ik ook meteen weer. In de training leerde ik dat als je echt wilt veranderen, je moet blijven proberen. Ik hoorde ook de verhalen van anderen en besefte dat ik niet de enige was die het moeilijk vindt. Na een aantal bijeenkomsten heb ik tegen mijn hulpverleners gezegd: ‘Ik ga het nu alleen proberen, jullie hoeven niet meer te komen.’ Zij vonden dat spannend en waren bang dat het mis zou gaan, maar nu twee jaar later gaat het nog steeds goed. Als er echt een probleem is kan ik ze altijd bellen, maar tot nu toe heb ik ze nog niet gebeld.”

“Ongelooflijk….”

“Ja, ik ben zoveel veranderd door Het Begint Bij Mij. Ik durf nu te praten en voor mezelf op te komen. Ik kan nu andere mensen bij wie ik dezelfde problemen die ik had, herken, zeggen dat er hulp is. Het is nooit te laat om te proberen. Ik heb 10 jaar hulpverlening gehad en het is mij ook gelukt. Dadelijk na mijn operatie, ga ik starten in de kinderopvang. Zorgen voor baby’s dat lijkt mij echt heel leuk. Als het lukt ga ik 3 dagen werken en 1 dag opleiding. De gemeente heeft dit geregeld.”

“En bij jouw thuis met je kinderen, hoe gaat dat nu?”

“De communicatie is echt wel beter geworden. Het is nog steeds niet gemakkelijk, we hebben veel discussie en die van 13 wordt ook wel boos omdat hij niet meer alles mag. Als ik nu nee zeg, blijft het nee. Ik leg uit waarom en als hij zich niet aan de regels houdt die we hebben afgesproken, dan mag hij bijvoorbeeld volgende week niet tot zo laat naar buiten. Hij vraagt nu waarom en als ik het uitleg, dan begrijpt hij het uiteindelijk wel. Maar het is niet gemakkelijk.

En ook die twee samen maken soms ruzie. Dan leg ik ook uit dat ze afspraken moeten maken met elkaar. Als ze gaan stoeien bijvoorbeeld een eentje heeft geen zin meer, dat de ander dan moet luisteren en stoppen. Dit gaat ook steeds beter, er zijn steeds minder ruzies.”

“Kun je verder nog vertellen wat je in de training hebt geleerd?”

“Eigenlijk heb ik van iedere bouwsteen iets geleerd. Iedere keer kon ik iets meenemen dat ik thuis kon veranderen. Belangrijkste is misschien wel het tankstation, ik ben echt beter voor mezelf gaan zorgen. Ik besef nu dat ik pas voor een ander kan zorgen, als ik goed voor mezelf zorg. Ik heb veel meer zelfvertrouwen en energie.”

“En je hebt ook al als assistent-trainer mee kunnen doen..”

“Ja daar heb ik ook zo veel van geleerd. De verhalen van de deelnemers en ik kan hen ook vertellen: ‘Je bent niet alleen’. Mensen zeggen ook: ‘Je straalt helemaal als je over Het Begint Bij Mij praat’ Dat is ook echt zo, het heeft mijn leven veranderd, het heeft mij veranderd. Dat gun ik echt iedereen.”

Terug naar overzicht