Door Het Begint Bij Mij ben ik met mezelf aan de slag gegaan

Irina is moeder van 4 kinderen en volgde de training 4 jaar geleden. Ze zou de training eens uitproberen omdat Yvonne haar vroeg of ze mee wilde doen. Dat dit zo’n impact op haar leven zou hebben had ze nooit verwacht. Irina vertelt:

“Het was de start van een nieuw tijdperk in mijn leven, ik heb geleerd meer van mezelf te houden en beter voor mezelf te zorgen.’

Wat zo mooi is aan deze training is dat niemand vooraf weet wat het doel is. Je krijgt handvatten en informatie, bekijkt filmpjes en praat met elkaar. Bij iedereen zie je dat er gedurende de training een eigen veranderproces op gang komt. Ik ben iemand die bij trainingen meestal snel denk: “Pff… schiet eens op!” Ik word ongeduldig, raak afgeleid en voel me daarna futloos. Daar heb ik bij Het Begint Bij Mij geen moment last van gehad. Het is gewoon een fijne bundeling van van alles wat goed werkt en je krijgt als deelnemer de ruimte om te kiezen wat jij nodig hebt. Ik gun het iedere ouder om hieraan mee te mogen doen!

Ik vind het bijzonder hoe José Koster, onze trainster, in zo’n korte tijd van ons een fijne, hechte groep wist te maken. Ik voelde me zo veilig dat ik moeilijke, onuitgesproken dingen heb durven delen. Door Het Begint Bij Mij ben ik met mezelf aan de slag gegaan.

Het principe van het tankstation was voor mij een eyeopener. Ik besefte dat mijn tank meer dan leeg was. Dat ik altijd meer energie gaf dan bijtankte. Ik besefte dat ik alles alleen deed: de zorg voor de kinderen, het huishouden en het samenzijn met mijn man.

Achteraf gezien zat ik tegen een burn out aan waar ik niet aan toe wilde geven. Ik bleef altijd doorgaan om alle ballen in de lucht te houden en voor iedereen te zorgen.

Ik moest beter voor mezelf moest zorgen, zodat mijn kinderen weer bij mij konden bijtanken. Ik sprak tijdens de training voor het eerst uit dat ik wilde scheiden. Ik had er nog met niemand over gepraat, maar besefte dat mijn huwelijk mij te veel energie kostte. Achteraf is ons huwelijk gebaseerd geweest op mijn behoefte om voor anderen te zorgen. Ik heb (onbewust) in mijn jeugd geleerd om te pleasen, om mezelf weg te cijferen. Dit is wat mijn vader deed in de jaren dat mijn moeder leed onder de gevolgen van een postnatale depressie na mijn geboorte. Mijn moeder was veranderd na mijn geboorte en ik voelde dat zij vond dat dat mijn schuld was. Over dit jeugdtrauma had ik nog nooit gepraat, het mocht er niet zijn van mezelf. En tijdens de training bij de oefening over je jeugd schreef ik het op en drong het tot me door: “Dit is wat ik heb meegemaakt, mijn verdriet mag er zijn.” Ik besefte hoezeer ik, ook nu nog, beïnvloed wordt door deze ervaringen. Ik vond de moed om hierover met mijn broers te praten. Zij herkende mijn beeld helemaal niet, hun herinneringen aan onze moeder zijn enkel positief. Het waren moeilijke gesprekken, waarin we elkaar soms niet begrepen, maar na een tijd ontstond toch  wederzijds begrip. Het voelt fijn dat mijn ervaringen als kind nu erkend worden.

Ik was een emotioneel, spontaan kind in een gezin waarin hiervoor geen ruimte was. Over gevoelens en emoties werd niet gepraat, zij wisten niet hoe met mij om te gaan. Ik weet nu dat het geen onwil was, maar onmacht. Het is aan mij om dit een plekje te geven en te kiezen hoe ik hiermee omga.

Door de training besef ik hoe belangrijk ik het vind om met mijn kinderen te praten over hoe ze zich voelen. We hebben tegenwoordig regelmatig gezinsgesprekken waarin we stilstaan hoe iedereen zich voelt in ons gezin.

Na de training zijn wij gescheiden. Dat was geen gemakkelijke keuze, maar ik merk dat ik nu meer ruimte heb om zelf bij te tanken. Mijn man heeft ook de training Het Begint Bij Mij gedaan, dat helpt. We kunnen goed met elkaar praten en stellen het belang van de kinderen allebei voorop. Onze kinderen zeggen: “We hebben het fijn bij jou èn ook bij papa!” Dat is natuurlijk fijn om te horen als moeder.

Ik heb een aantal fijne contacten overhouden aan de training en vertel anderen over wat ik heb geleerd. Laatst bijvoorbeeld heb ik mijn broer nog verteld over de oefening van de 5 liefdestalen. Dit heeft de band tussen hem en zijn dochter goed gedaan. Ze begrijpen elkaar hierdoor beter.

En ik heb na de training besloten om mezelf te laten opereren, waardoor ik nu al 50 kilo kwijt ben. Ik heb therapie gevolgd om mijn trauma’s te verwerken. Ik ben echt een ander mens geworden!

Terug naar overzicht