HBBM helpt ook ouders met een kwetsbare, soms zelfs onveilige thuissituatie

Marjon werkt als ambulant hulpverlener en HBBM trainer bij Enver. Marjon is een van onze eerste opgeleide trainers van Het Begint Bij Mij in Nederland. Zij heeft veel ervaring met het geven van de HBBM training aan ouders.

Marjon: “Ik werk nu 18 jaar in de jeugdhulpverlening, en ik heb in deze jaren veel cursussen gevolgd. Van alle trainingen die ik gevolgd heb, heeft de HBBM training de meeste impact op mijn leven. De HBBM training zit zo ontzettend goed in elkaar en geeft mensen de handvatten en het vertrouwen om tot verandering te komen.

Ikzelf ga nu sneller uit mijn comfort zone, ik durf meer zichtbaar te zijn en ik ga staan voor waar ik in geloof. Als ik ergens tegenaan loop, bedenk ik me “wat kan ik doen, wat is mijn verantwoordelijkheid, mijn mogelijkheid… want Het Begint Bij Mij!”

Ik vind het fantastisch om de training te geven, en het gedachtegoed van Adéle (de oprichtster van HBBM) en alle positieve energie en warmte die ik van haar heb gekregen, door te kunnen geven.

Mijn ervaring is dat elke ouder met enige zelfreflectie mee kan doen. Wij bieden de training aan, aan ouders die bij ons ‘in zorg zijn’, bijvoorbeeld omdat zij gezinsbegeleiding krijgen of hun kind speltherapie krijgt. Ouders geven vaak zelf aan dat ze willen deelnemen, soms motiveren we ouders om mee te doen. De thuissituatie van ouders die succesvol aan mijn trainingen hebben meegedaan waren heel verschillend. Denk aan ouders die beter wilden samenwerken, ouders met een driftige peuter of puber, of onzekere ouders. Maar ook ouders met uit huis geplaatste kinderen, huiselijk geweld of ouders die zelf een onveilige jeugd hebben gehad. Voor al deze ouders is deze training heel nuttig. 

Ik kan me nog goed herinneren dat in 2015 een moeder meedeed, die veel hulpverlening kreeg vanuit het gedwongen kader. Na 2 bijeenkomsten riep zij: “Ik heb hier nu al meer geleerd dan in 5 jaar hulpverlening!” Ze had na de training minder hulp nodig en de dreigende uit huis plaatsing was van de baan.”

Kun je uitleggen hoe het kan dat deze training zoveel impact kan hebben?

“Heb je even? Dat is namelijk niet in 1 zin uit te leggen, ik licht er 5 punten uit”

1. De combinatie van een goed programma met een open houding en persoonlijke verbinding van de trainer zorgt dat deelnemers geraakt worden in hun hart

Alle onderwerpen uit de training zijn verbonden met elkaar en de boodschap wordt niet alleen verteld, maar echt voorgeleefd door de trainer. Een voorbeeld hiervan is het basisprincipe: “jij bepaalt”. Dit betekent bijvoorbeeld dat een deelnemer zelf bepaalt wat hij/zij deelt in de groep. Maar ook dat hij/zij zelf bepaalt hoe en hoe snel zij hun proces lopen. Iedereen loopt zijn eigen proces, zijn eigen route.

Toen ik zelf de training volgde heb ik mogen ervaren wat dit met je kan doen.
Ik deelde een heftige ervaring uit mijn jeugd wat weinig mensen wisten. De reactie van Adéle was begripvol, maar zij liet het mijn proces zijn. Ze zei niet wat ik ermee moest doen of dat het erg was dat ik er jarenlang niet over had gesproken. En dat was geweldig. Ik voelde me gezien en gesteund, er ontstond voor mij ruimte om er zelf mee verder te gaan. De training biedt tal van handvatten en ik koos zelf wat ik hiervan wilde gebruiken.

2. Geen training is precies hetzelfde

Het programma geeft richtlijnen, maar als trainer kijk je steeds welke onderwerpen spelen in een groep. Zo bepaal je welke oefening meer aandacht krijgt, welke persoonlijke verhalen je kunt delen, en hoe je de deelnemers kunt ondersteunen in hun proces. Bij een training merkte ik dat het helpend was dat ik mijn eigen kwetsbare kant liet zien. Ik zong bijvoorbeeld een liedje terwijl ik dat echt spannend vind. En bij een andere training heb ik een andere deelnemer gemotiveerd om meer zichtbaar te zijn, waarop zij op het idee kwam een eigen gedicht voor te dragen. Door in te spelen op de groep ziet geen training er hetzelfde uit.

3. Het Begint Bij Mij is een totaalpakket, het gaat over je hele leven en jouw voorbeeldrol

De training Het Begint Bij Mij laat je zien en voelen dat je verantwoordelijkheid kunt nemen. Als trainer laat ik zien dat je elke dag opnieuw jezelf kunt herpakken. Als er iets gebeurt wat je niet fijn vindt, kun je bedenken: Wat kan ik doen? Wat is eigenlijk mijn rol in deze situatie? Door mijn eigen ervaringen hierin te delen als trainer, vervelende en positieve, ben ik een voorbeeld voor ouders. En als ouder ben je natuurlijk een voorbeeld voor je kinderen, maar eigenlijk is iedereen continu een voorbeeld voor anderen. Stop je bij het stoplicht of rijdt je door rood of hoe reageer je in de supermarkt als iemand voordringt? Door deze training word je je bewust van de invloed van jouw voorbeeldrol.

4. Het Begint Bij Mij gaat meer over ‘Mij’ dan over de ‘Ander’

Wat raakt mij positief of negatief? Wat voor ouder wil ik zijn, en hoe doe ik dat? Welke bagage neem ik mee uit mijn eigen jeugd? De ouder zelf komt veel aan bod tijdens de training. Daarom kunnen ouders meedoen met kinderen van alle leeftijden. En alle ouders leren weer veel van elkaar. Er is aandacht voor de ouder zelf, maar ook hoe kinderen zich ontwikkelen en wat zij nodig hebben qua communicatie, liefde en contact, zelfvertrouwen en normen en waarden. En hoe je ondertussen goed voor jezelf kan zorgen als ouder.

5. Het Begint Bij Mij gaat over liefde en aandacht

Elkaar zien als mens. Jij mag er zijn. Jouw verhaal mag er zijn. Niet om vingers te wijzen of anderen (of jezelf) de schuld te geven. Maar zodat je ontdekt wat jou gevormd heeft, om daarna te bepalen hoe je er mee om wil gaan.


De ouders die meedoen aan een HBBM training van Marjon komen voornamelijk uit de caseload van 35 collega’s in 3 regioteams bij Enver.

Terug naar overzicht