Iedereen zou deze training moeten volgen!

Hala is moeder van 5 kinderen tussen de 17 en 5 jaar oud, zij volgde de training Het Begint Bij Mij drie jaar geleden.

Hanne: “Hala, jij zei dat je het belangrijk vindt dat iedereen een keer meedoet met de oudertraining van Het Begint Mij Mij. Ik ben benieuwd waarom.”

Hala: “Soms zie je zelf niet wat er beter kan, dus ook ouders die denken dat ze geen probleem hebben leren van deze training. Door er te zijn en te luisteren ontdek je nieuwe dingen.”

Hanne: “Wat heb je zelf ontdekt?”

Hala: “Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik mijn verwachtingen uit moet spreken. Ik was thuis altijd alles aan het doen zoals voor de kinderen zorgen, koken, opruimen terwijl mijn man op de bank zat. Altijd was ik boos dat hij niks deed, ik irriteerde mij daar echt heel erg aan. Waarom komt hij niet helpen? Dit kwam tijdens de training ter sprake en toen vroeg Lilian onze trainster of ik dat al eens tegen mijn man had gezegd dat ik het fijn zou vinden als hij mee zou helpen in huis. Nee, dat had ik niet, want ik dacht: Hij ziet toch dat ik hulp nodig heb? Eenmaal thuis praat ik met mijn man hierover, zegt hij: “Ik dacht dat jij niet wilde dat ik meehielp” Sindsdien praten we hier vaker over, vraag ik vaker hulp en doen we de dingen meer samen. De sfeer in huis is echt beter geworden”

Hanne: “Is er nog meer veranderd bij jullie thuis?

Hala: “We praten meer, bijvoorbeeld over de regels in huis. De kinderen zijn allemaal verschillend van karakter. Het is belangrijk om rekening te houden met die verschillen en erover praten helpt echt om elkaar te begrijpen.

Ik heb ook geleerd dat ik mag laten zien dat ik ook maar een mens ben, dat ik soms ook moe ben. Ik geef mijn eigen grenzen nu veel beter aan. Als ik het niet lukt, doe ik het niet. Ik zorg dat mijn eigen tankstation vol genoeg blijft. Ik besef dat dit belangrijk is voor mijn kinderen. Ik wil voor mijn kinderen een veilige plek zijn, dat ze bij mij terecht kunnen.

Soms is dit best lastig, buitenshuis ben je vaak de gelukkige versie van jezelf en dan kom je moe thuis. Je irritaties uit je dan thuis. Juist daarom moet je ook goed voor jezelf zorgen en jezelf goed kennen. Als je jezelf goed kent kun je anderen beter helpen. Het begint echt bij jezelf!”

Hanne: “Is er nog iets veranderd in je werk of in relaties met anderen?”

Hala: “In mijn werk niet echt. Dan was ik altijd al aan het vragen wat mensen nodig hebben. Ik werk met oudere mensen die soms moeten wennen dat iemand zoals ik van een hele andere cultuur voor hen zorgt. In relatie met anderen is wel iets veranderd. Ik zeg nu vaker “nee” en maak me er minder druk om als iets me niet lukt.”

Hanne: “Hoe vond je het om de training samen met andere ouders te volgen?

Hala: “Dat was juist heel fijn. Je luistert naar andere ouders en denkt: “Ah, ik ben niet de enige met dit probleem” Wat ik bijvoorbeeld heel fijn vond om te horen is dat andere ouders ook moeite hebben om hun kinderen hun kamer op te laten ruimen en dat kinderen van anderen soms ook slecht luisteren. Je leert van elkaar, tips kunnen direct of indirect gegeven worden. Gewoon door er te zijn en te luisteren hoor je altijd iets waar je iets aan hebt. Dus daarom vind ik Het Begint Bij Mij belangrijk voor iedereen!”

 

Terug naar overzicht