Het Begint Bij Mij heeft mij gevormd, zowel privé als professioneel

Ligia: “Het Begint Bij Mij is echt mijn lievelingstraining!”

Ligia werkt als ambulant hulpverlener bij Enver. Zij is een van onze eerste opgeleide trainers van Het Begint Bij Mij in Nederland en is nog steeds heel enthousiast over de impact van dit programma. Ligia gooide nadat zij  HBBM had gevolgd in 2014 het roer om. Ze verhuisde naar Portugal zodat zij en haar kinderen dichterbij haar familie konden zijn. Door HBBM stond zij bewuster in het leven en stelde ze zichzelf vaker de vraag: “Wat is belangrijk?”

Uit de training is haar vooral bijgebleven dat je geen rijke ouder hoeft te zijn om een goede ouder te zijn. En dat liefde niet zit in spullen, maar in de tijd en aandacht die je voor elkaar hebt. Juist dit deed Ligia in 2020 besluiten om weer terug te keren naar Nederland. In Portugal moest zij zoveel uren werken dat ze eigenlijk zelf weinig tijd had voor haar kinderen. En gelukkig kon ze weer aan de slag bij haar oude werkgever Enver en mocht ze ook haar lievelingstraining weer geven aan ouders: Het Begint Bij Mij.

“Ik krijg zelf zoveel energie van het geven van deze training! Alles wat je leert bij HBBM blijft jarenlang en in allerlei situaties zijn vruchten afwerpen.”

“HBBM helpt mij bijvoorbeeld in mijn individuele trajecten om sneller patronen te herkennen bij ouders en kinderen. Ik praat met ouders over wat ze in hun eigen opvoeding hebben meegekregen. Dit levert mooie inzichten op. Ik gebruik de grondhouding die ik bij HBBM als training heb meegekregen: “No blaming, no shaming”, niet oordelen. Het erkennen van het gevoel van de ouder, zonder dit meteen op te willen lossen: “terecht dat je je moe voelt”. Een van de tools die ik vaak benut is die van de 5 liefdestalen als het gaat om het verbeteren van de communicatie tussen ouder en kind.

Doordat ik vertel mijn collega’s vertel over HBBM komen zij steeds vaker met vragen naar mij toe. Ook persoonlijke vragen die ik meestal met HBBM kennis en tools kan beantwoorden.

Eigenlijk past deze training zo goed bij de missie van Enver en de normatieve professionalisering die zij voor ogen hebben. Dat is precies wat het programma HBBM voor elkaar krijgt, juist bij professionals. Je gaat echt verantwoordelijkheid nemen als je ziet dat er iets misgaat. Dingen bespreekbaar maken, opstaan voor wat je belangrijk vindt. Maar ook jezelf kwetsbaar opstellen door bijvoorbeeld ook eigen voorbeelden te delen van uitdagingen waar je zelf als ouder mee te maken hebt. Dit zorgt voor gelijkwaardigheid in de relatie met ouders en erkenning dat opvoeden voor niemand altijd makkelijk is.”

“Ik weet uit ervaring dat Het Begint Bij Mij dus niet alleen voor ouders maar juist ook voor professionals heel waardevol is!”

 

 

 

Terug naar overzicht