Levensreisboek voor al die ouders die hun land hebben moeten verlaten

Als je als moeder of vader je land moet verlaten is dat enorm ingrijpend. Naast je eigen verdriet, boosheid en zorgen, ben je verantwoordelijk voor je kind(eren). Veel ouders staan er ook nog eens alleen voor, omdat hun partner nog niet mee kon komen. Voor al deze ouders, die leven in onzekerheid over hoe nu verder met hun eigen leven, hun werk, huisvesting, hun familie en hun kinderen, hebben we dit boek ontwikkeld.

Meer grip en begrip

In dit boek kunnen ouders hun ervaringen opschrijven, hierdoor krijgen zij weer overzicht over alles dat gebeurd is. Pas als ouders grip en inzicht hebben over hun eigen situatie kunnen zij hierover praten met hun kind(eren). Dit is van belang omdat kinderen heel onzeker en een onveilig gevoel krijgen als ze niet begrijpen wat er aan de hand is.

Als ouders in staat zijn hun eigen ervaringen, zorgen en gevoelens te benoemen kunnen zij hierover ook met hun kinderen praten. Zo leren kinderen van hun ouders leren hoe je weer houvast kunt krijgen. De opdrachten in dit boek stimuleren ouders op een positieve wijze om te praten met hun kind en om een goed voorbeeld voor hen te zijn.

Meer sociaal netwerk en energie

In dit boek gaan ouders aan de slag met wat wel kan. Ouders krijgen inzicht in activiteiten en mensen die hen positieve energie geven. Ze worden uitgedaagd om vaker tijd te besteden aan deze activiteiten en contacten. Zo kunnen zij hun tankstation weer opladen en bouwen zij aan een ondersteunend netwerk.

Meer vertrouwen in de toekomst

Door te werken in dit boek krijgen ouders weer meer vertrouwen in hun toekomst en die van hun kinderen. Er wordt ook uitgezoomd door vragen als: ‘waar kom je vandaan?’ Hoe was je eigen jeugd?’ ‘Wat is belangrijk voor jullie familie?’ ‘En wat zijn doelen die je graag zou willen behalen?’

Hierdoor ontstaat een familieverhaal, een verhaal dat vertelt kan worden aan hun kind(eren). Een verhaal dat verbondenheid biedt, door de generaties heen. Een verhaal dat perspectief biedt voor de toekomst.

Al met al is het doel van dit boek om de veerkracht van ouders te vergroten.

Kinderen zien, kinderen doen…

Kinderen leren door het nadoen van volwassenen waar ze tegenop kijken. Hun ouders zijn hun belangrijkste voorbeeld. Kinderen leren het makkelijkste om veerkrachtig te zijn, van veerkrachtige mensen om hen heen!

Elkaar ondersteunen 

We hopen dat ouders, ieder in hun eigen boek, maar wel samen gaan werken in dit boek. Eventueel onder begeleiding van een pedagoog, psycholoog of onderwijzer vanuit hun eigen land of cultuur. Door samen te kunnen praten en elkaar te ondersteunen zullen mooie connecties gemaakt kunnen worden. Vanuit Peer3 kunnen we begeleiders workshops geven over hun rol en de achtergrond van dit levensreisboek. Mocht u hier belangstelling voor hebben neem dan contact met ons op via info@peer3.nl

Download het levensreisboek voor ouders in 3 verschillende talen (Oekraïens, Engels of Nederlands).

Terug naar overzicht