Levensreisboeken binnen het onderwijs aan nieuwkomers

Afgelopen maandag verzorgden wij twee workshops waarin we hebben verteld over de aanleiding, doelen en inhoud van de levensreisboeken. Met de deelnemers gingen we uitgebreid in op hoe je de boeken zou kunnen gebruiken in het onderwijs.

Er is veel enthousiasme om met de levensreisboeken aan de slag te gaan. Bijna iedereen ziet de meerwaarde hiervan voor jongeren. Tegelijkertijd is het iets dat ook emoties kan oprakelen en waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Daarom spraken we uitgebreid over hoe je een veilige sfeer kunt creëren en hoe je kunt zorgen voor nazorg voor jezelf en de jongeren.

Veilige sfeer

Hoe creëer je een sfeer waarin jongeren zich veilig voelen om te werken in het boek en om hierover met elkaar ervaringen uit te wisselen? Dit zijn een aantal dingen die we hebben besproken:

  • Belangrijk is dat de jongere zelf de baas is over zijn boek
  • De jongere mag zelf bepalen of en wat hij wil delen met anderen
  • Als docent doe je mee. Vul zelf een levensreisboek in en deel je eigen ervaringen. We zijn allemaal onderweg, op levensreis. Maak het zo normaal mogelijk.
  • Benadrukken dat het geen lespakket is, jongeren werken erin voor zichzelf.
  • Je kunt ook beginnen met een paar pagina’s uit het boek en kijken hoe ze het vinden.
  • Stel vooraf samen met de jongeren regels op over hoe je met elkaar wilt werken. Schrijf de regels op en vraag iedereen die te ondertekenen. Spreek ook af wat jullie doen als iemand zich niet aan de regels houdt.

Aandacht voor nazorg

Hoe zorg je dat jongeren en jij zelf als docent na het werken in hun levensreisboek op een fijne manier de dag kan vervolgen? Een paar ideeën uit de workshops:

  • Creëer extra ruimte om na te praten, bijvoorbeeld door het laatste lesuur hierin te werken.
  • Geef ouders en broertjes, zusjes ook een levensreisboek, zodat ze er thuis samen in kunnen werken en over kunnen praten.
  • Praat erover met collega’s, vertel wanneer je dit gaat doen en dat je het fijn vind om daarna nog even te kunnen kletsen met iemand.
  • Plan het werken in hun levensreisboek voor lessen als gym of tekenen, zodat ze daarna ff stoom kunnen afblazen. Informeer die collega hierover.

Deel jouw ervaringen

We hebben met elkaar afgesproken dat we ervaringen willen blijven delen met elkaar. Alle verhalen zijn welkom, wij willen graag leren en het boek verder ontwikkelen. Ook praktische tips over hoe je het boek hebt geïntroduceerd en hoe je ermee werkt op jouw school zijn erg welkom. Wij zullen zorgen dat alle ervaringen te vinden zijn op onze website.

Hoe kort je bericht ook is, wij zijn er blij mee!

Delen kan door ons een mailtje sturen: hanne@peer3.nl

 

Terug naar overzicht