Mooie reflectie van een professional na onze opleiding tot HBBM trainer

Ik ben gewoon een beschikbaar mens

Het inzicht in de bouwstenen en hoe ik deze al wel of nog niet gebruik in mijn leven, geeft zoveel helderheid en aha! momenten. In mijn werk voer ik gesprekken met ouders alleen. Daardoor raak ik weleens kwijt wat ik onbewust allemaal doe. Het voelt alsof ik niets doe en soms kan ik twijfelen of dat wel goed genoeg is. Het stuk onbewust bekwaam is inmiddels zo groot dat het niet eens voelt als werk, maar meer als: ik ben gewoon beschikbaar als mens.

Ik besef steeds meer dat dit de mooiste manier is om te werken met mensen, mensen durven zich hierdoor open te stellen. Natuurlijk geef ik soms ook handvatten hoe je als ouder met iets om kunt gaan of uitleg over de ontwikkeling van kinderen. Maar het begint allemaal bij: aanwezig zijn in het hier en nu en geen oordeel hebben.

Kortom: je ontmoet elkaar als mens, vanuit welke rol dan ook. Zie elkaar. Hoor elkaar.

Ik vind het leuk om op deze manier te leren

Het werkt voor mij goed om bewust stil te staan bij wat ik doe. Wat werkt wel/niet voor mij en waar  houd ik mezelf tegen in mijn eigen ontwikkeling? Dit stilstaan helpt mij vooral ook om me te realiseren hoeveel stappen ik al heb gemaakt.

Ooit was mijn manier van leren dat ik mezelf kwalijk nam dat ik iets nog niet doe of denk niet te kunnen, dat voelde zwaar en negatief: het (ik) was nooit goed genoeg. Nu is het/ben ik goed genoeg en kan het soms nog beter. Wat een verschil! Ik geef mezelf de ruimte om verder te leren. Ik kan het, ik wil het en ik ga het doen ook!

Een voorbeeld zijn

Door middel van je eigen gedrag een voorbeeld zijn voor anderen is de basis van Het Begint Bij Mij. Ik ben me hier bewust van en probeer een positief voorbeeld te zijn voor mijn omgeving door:

  • zelf open te staan en altijd te blijven leren.
  • te accepteren dat sommige dingen misschien niet lukken en om te gaan met ‘mislukkingen’.
  • oordeelloos te luisteren naar de mensen om mij heen, de onbekenden die ik tegen kom en nog ga ontmoeten.
  • te laten zien dat je heel veel kunt overwinnen door in jezelf te blijven geloven.
  • te laten zien dat je altijd een keuze hebt. Misschien niet in wat jou overkomt, maar wel hoe jij ermee omgaat. Dat dit een proces is van vallen en opstaan.
  • te laten zien dat emoties zo fijn zijn om te uiten; dat je jezelf toestemming mag geven om te laten zien hoe het echt met je gaat bij de mensen waar je je veilig bij voelt.
  • vertrouwen uit te stralen: het komt goed.

 

Verder heb ik mijn manier van werken verrijkt door bijvoorbeeld vaker humor te gebruiken. Samen lachen maakt het minder zwaar en verbindt. Wat zelfspot nu en dan helpt ook. “We doen allemaal maar wat” 😉

En ik voeg tegenwoordig mijn eigen verhaal toe aan de theorie zodat het gaat leven en thema’s direct concreet worden.

Terug naar overzicht