Mijn dochter zei: Papa moet die training ook gaan doen!

Voor alles is een eerste keer

Ik reed vanmorgen vanuit Eindhoven richting Den Haag om samen met Lilian van Westering de certificaat-uitreiking van de oudergroep van Hala bij te wonen. Lilian is een van de eerste trainers van Het Begint Bij Mij (HBBM) in Nederland en de trainer waar Hala haar HBBM training bij heeft gevolgd. Hala heeft als ouder met ervaringskennis de kans gekregen om trainer te worden in Den Haag en is daarmee een van de eerste HBBM trainers met ervaringskennis.

Hala rondde vandaag haar eerste zelfstandige HBBM training af en is de eerste trainer die heeft gewerkt met het werkboek met Arabische vertaling.

Voor alle deelnemende vrouwen was dit de eerste keer dat zij een training in hun moedertaal konden volgen over hun rol als moeder.

Verhalen uit de groep

Vandaag mocht ik luisteren naar hun verhalen. Zij vertelden één voor één wat de training voor hun betekend heeft. Ze vonden het heerlijk dat zij in hun moedertaal konden praten, omdat zij zich daarin veel gemakkelijker kunnen uiten. De groep is ontzettend hecht geworden en maakt veel plezier met elkaar. Ze willen nog veel meer van dit soort trainingen! Gelukkig kon ik ze vertellen dat er veel toolkits zijn waarmee ze zelf verder kunnen werken. Ik vat hieronder een paar van de verhalen van de deelnemers samen:

Een van de vrouwen is pas 2 maanden in Nederland en vertelde: “Ik ben heel dankbaar voor alle inzichten en voorbeelden in het werkboek. Het ‘tankstation’ heeft voor mij veel veranderd. Het is belangrijk dat ik zorg dat ik zelf genoeg energie heb. Mijn dochter merkte echt een positief verschil. Wat ik bijvoorbeeld heb veranderd is dat ik zelf voordoe wat ik wil dat mijn dochter doet. Dus ik zeg nu niet meer dat zij huiswerk moet doen, maar ga zelf op de bank in mijn werkboek werken. En zij komt dan bij mij op de bank zitten en gaat haar huiswerk maken. Dat is echt zo fijn! Mijn dochter zei: “Papa moet die training ook gaan doen!”

“Ik ben anders gaan communiceren met mijn dochter. Zij heeft autisme en daardoor is praten moeilijker. Ik heb geleerd dat spel belangrijk is, ik heb gekleid en gekleurd met mijn dochter en zo beter contact met haar. Ik heb ook meer geduld gekregen. Ik vind dit een hele belangrijke training en zou willen dat er zo’n training zou bestaan, speciaal voor ouders met een kind met een beperking zoals autisme.”

“Ik besef beter waar ons gedrag vandaan komt, het beeld van de ijsberg helpt daarbij. Wij gaan sinds de training als gezin een keer per week bij elkaar zitten om te praten. Iedereen komt dan aan de beurt, we luisteren naar elkaar, ook naar de kinderen. Op die momenten is het ontspannen en hebben we de tijd om elkaar beter te begrijpen. Ik heb veel minder snel een oordeel als iemand iets doet.”

“Door de inzichten in de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen en de rollen van ouders ga ik nu anders om met mijn kinderen van 13 en 18. De band is veel beter geworden. Ik zeg niet meer wat ze moeten doen en ben geen ‘soldaat’ meer, maar wacht af waar ze zelf over willen praten. Ik probeer meer als een ‘sportcoach’ te zijn voor ze. Ik vertel ook mijn man en de buurvrouw over alles dat ik leer in de training. Mijn vriendin gaat zeker meedoen met de volgende groep van Hala.”

“In Syrië was ik bang en gesloten, nu ben ik open en geniet van mijn dochters.” 

En Hala en Lilian, hoe kijken zij terug?

Hala is zo trots en blij dat ze de training nu aan deze vrouwen uit haar gemeenschap kan geven. Ze heeft haar volgende groep ook alweer bijna vol en in de planning staan. Ze heeft er gewoon heel veel zin in, maar vindt het ook moeilijk dat ze deze groep nu los moet gaan laten.

Lilian is op haar beurt weer trots op Hala. Zij weet nog hoe Hala in het begin van de training bij haar stilletjes zat toe te kijken. En hoe ze na de 3e bijeenkomst steeds enthousiaster werd en dingen ging uitproberen thuis. Ze wilde daarna echt meer met HBBM en heeft iedere kans gegrepen om mee te doen en te leren. Lilian vindt het geweldig om te zien dat Hala nu helemaal alleen een training kan geven!

En, hoe kijk ik zelf terug op deze reis?

Het enthousiasme van deze vrouwen was mijn lange autorit van vanmorgen dubbel en dwars waard! En ik heb weer eens mogen ervaren waarom ik al jaren tijd en energie steek in de ontwikkeling van het programma, vertalingen en tools. En waarom het zo waardevol is dat we patronen doorbreken en mensen vertrouwen en kansen geven.

Ik besef dat je buiten de gebaande paden de mooiste ruwe diamanten kunt vinden.

 

 

Terug naar overzicht