Rebeccah: Ik gun alle ouders deze training

Wat heeft Het Begint Bij Mij voor jou betekend?
“Door de training heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dit komt vooral omdat ik in de groep ontdekte dat ik niet de enige ben die problemen heeft. Onze trainer en een ander met een goede baan vertelden dat ze dezelfde zorgen hebben als ik. Ik had altijd een minderwaardigheidsgevoel omdat ik geen werk heb. Ik dacht dat anderen het vast beter zouden doen, maar iedereen loopt weleens ergens tegenaan in de opvoeding van zijn of haar kind. We hebben allemaal weleens problemen.
Vooral de openhartigheid van onze trainer vond ik heel fijn!”

Wat heeft Het Begint Bij Mij voor jouw gezin betekend?
“Er zijn minder ruzies thuis. Ik ben door de training beter gaan luisteren, ik probeer mijn man en kinderen te begrijpen. Ik vraag naar de mening van mijn kind en sta open voor andere oplossingen. Vooral de oefening van een rollenspel waarin de ander jou expres moest negeren gaf mij het inzicht hoe vervelend het voelt om genegeerd te worden. Voor de training luisterde ik niet naar de kinderen als ik bijvoorbeeld aan de telefoon zat. Nu geef ik ze dan wel even aandacht.
We eten nu ook altijd aan tafel met elkaar. Dit was wel even wennen, maar mijn man en ik waren van vroeger wel gewend om samen te eten en vonden het belangrijk om onze kinderen ook te leren dat samen eten gezellig is. Daarom doen we dat nu eigenlijk altijd en praten we ook meer met elkaar.”

Hoe heeft Het Begint Bij Mij jouw leven veranderd?
“De relatie met mijn man en kinderen is beter geworden. Ik laat mezelf niet meer als deurmat gebruiken en kan vertellen wat ik belangrijk vind. Ik zeg niet meer altijd ja tegen iedereen en als ik iets doe voor een ander zeg ik ook wat ik van de ander nodig heb.
Een andere belangrijke verandering gaat over mijn wens om in mijn geboorteland Zweden te gaan wonen. Mijn man kreeg ik tot nu toe nooit zover, maar nu is hij ook om. Hij beseft nu hoe belangrijk het voor mij en onze kinderen is om ook mijn familie en achtergrond te leren kennen. We hebben eigenlijk veel meer familie in Zweden dan in Nederland. De kinderen zouden dan hun neefjes en nichtjes van dezelfde leeftijd kunnen leren kennen. Die paar keer dat ze elkaar hebben gezien was er meteen een klik. Ik ben naar werk aan het kijken in Zweden, hopelijk gaat het lukken. Ik kijk daar echt naar uit!”

Welke tip heb jij voor andere opvoeders?
“Ik zou tegen andere ouders willen zeggen: Probeer het gewoon en je zult merken hoeveel je dan leert. Ik vond heel veel dingen eerst ook een beetje moeilijk of gek, maar omdat iedereen het doet deed ik toch mee. We hadden zoveel lol samen en leerden er allemaal wat van. Mijn tip voor andere ouders is dan ook: Laat je problemen ff thuis en doe in het hier en nu in de groep mee.”

Terug naar overzicht