Versterken van ouders doe je gewoon in de wijk

Op 29 februari jl. organiseerden we in Den Haag een netwerkbijeenkomst over het bouwen aan een pedagogische basis in de wijken. Wat bedoelen we daarmee? En hoe kan onze training Het Begint Bij Mij daarbij een rol spelen?

Ik start met de laatste vraag: welke rol speelt de training Het Begint Bij Mij?

De training Het Begint Bij Mij zet een proces van persoonlijke groei bij de deelnemers in gang. Je kunt de training vergelijken met een druppel water die op de aarde valt en een zaadje laat ontkiemen. De training brengt tot leven wat er in potentie al is. Daarmee bedoelen we: ouders weten diep van binnen zelf het beste wat zij willen, kunnen en nodig hebben. De training begeleidt ouders om zich hier meer bewust van te worden en stimuleert hen om in de actiestand te komen.

De impact van de training laat ouders als het ware tot bloei komen. De bloem bestaat uit 6 verschillende blaadjes die overeenkomen met de 6 levensgebieden voor positieve gezondheid. Onze evaluaties laten zien dat de training een positieve invloed kan hebben op al deze 6 levensgebieden. De deelnemers ervaren meer rust en harmonie in het gezin. Sommigen gaan rijlessen nemen of starten een opleiding om naar een betaalde baan toe te groeien. Anderen werken aan zingeving door vrijwilligerswerk te gaan doen of gunnen zichzelf eindelijk de ruimte om te gaan sporten en aan hun fysieke gezondheid te werken. De impact van de training Het Begint Bij Mij is dan ook voor elke deelnemer heel persoonlijk en uniek en is niet precies vooraf te voorspellen. Bij iedere ouder ontstaat een eigen unieke bloem.

Bouwen aan een pedagogische basis in de wijk

De metafoor doortrekkend, zien wij het bouwen aan een pedagogische basis als het bouwen aan een goede voedingsbodem voor al die bloemen. Dit zorgt ervoor dat de zaadjes beter kunnen ontkiemen, dat plantjes langdurig kunnen floreren en op hun beurt weer zaden kunnen vormen. En zo ontstaat er kleurrijke samenleving van ouders en kinderen die tot bloei komen.

Hoe gaan we van dit beeld naar de praktijk?

Alle netwerkpartners waren het erover eens dat ze zich willen inzetten om samen een goede voedingsbodem te vormen. We hebben met hen nagedacht wat hiervoor nodig is en kwamen tot allerlei ideeën die we bundelen in twee thema’s:

  1. Er is een omslag nodig in de wijze waarop vanuit de voorzieningen en professionals naar ouders kijken en in hoe wij ons tot hen verhouden. Ouders zijn hun eigen expert en bepalen zelf wat zij nodig hebben.
  2. We willen veel meer in de wijken aanwezig zijn en zo goed mogelijk aansluiten bij de gewone activiteiten, taal en cultuur van ouders.

Om hier concreet vorm aan te geven hebben we verschillende acties in gang gezet. Nieuwsgierig welke? Neem contact met ons op via info@peer3.nl

Terug naar overzicht