Wie kunnen het beste gezinnen in een kwetsbare situatie bereiken?
Wij denken dat dit ouders zijn die zelf in een soortgelijke situatie hebben gezeten of zitten. Ouders die zelf als kind een moeilijke start hebben gehad, moeders die in hun eentje de zorg dragen voor hun opgroeiende kinderen of ouders die door taalproblemen in een isolement zijn geraakt.
In de gemeente Den Haag kregen wij de kans om 10 moeders met ervaringskennis op te leiden tot (assistent-)trainer van het ouderprogramma Het Begint Bij Mij. Zij hebben inmiddels allemaal met succes examen gedaan en hun certificaat ontvangen. Nu gaan zij op hun beurt met groepen ouders aan de slag in onder meer de Schilderswijk.
Zij zijn tijdens de opleiding als mens en als moeder gegroeid en zijn zich bewust geworden van de positieve impact die zij met hun eigen verhalen en ervaringen kunnen maken op anderen. Zij zijn enorm gedreven om het positieve effect dat zij hebben mogen ervaren, door te geven aan andere ouders. In het bijzonder kunnen zij in de Antilliaanse, Berberse, Soedanese, Somalische en Poolse gemeenschappen aan de slag. Daarnaast hebben zij een bak aan persoonlijke levenservaring met o.a. je land moeten verlaten, alleenstaande moeder zijn, jong moeder worden of een scheiding.
Zo is er Asha, alleenstaande moeder van 3, die op haar 12de als AMA naar Nederland kwam en nu voor andere Somalische moeders een voorbeeld is. En Daya die ooit als jonge moeder bij een woongroep van het Leger des Heils hulp en onderdak kreeg en inmiddels training geeft aan tienermoeders.
Centrale doelen van deze aanpak
Het versterken van het gewone opvoeden en opgroeien en het stimuleren kansengelijkheid. Dit doen wij door te luisteren naar waar ouders die in een kwetsbare situatie hun kinderen grootbrengen, behoefte aan hebben. Door hen zelf de inzichten en tools te geven om daarin hun weg te vinden. En door een veilige community te vormen, tijdens maar ook na de training. Het Begint Bij Mij stimuleert deelnemers om mee te doen in de maatschappij en een positief voorbeeld te zijn voor hun kinderen.
Benieuwd hoe we hen vertrouwen gaven in hun rol als ouder en vervolgens hebben opgeleid tot (assistent-)trainer? Wil je weten hoe we met deze ouders werken aan kansengelijkheid en hoe zij op hun beurt weer heel veel andere ouders steunen bij het gewone opvoeden en opgroeien?
Blijf dan de verhalen op onze website volgen of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over en hopen dat ook andere gemeenten voor deze aanpak open staan.