Foto Shivana

Shivana vertelt hoe Het Begint Bij Mij haar leven heeft veranderd

“De training heeft mijn leven echt veranderd. Wat ik toen heb geleerd is mijn tweede natuur geworden. Ik zeg ook weleens: Het Begint Bij Mij gaat in je DNA zitten, je komt er niet meer vanaf!”

Deze opmerkingen van Shivana waren voor mij aanleiding om meer te willen horen over wat het is dat zoveel invloed heeft gehad. Mijn eerste vraag aan Shivana was dan ook:

Wat is er veranderd in je leven Shivana?

Foto Shivana“Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Een goed voorbeeld hiervan is dat ik mijn haar op een natuurlijke manier ben gaan dragen, ik heb geen extensions meer. Een jaar na de training heb ik zelfs meegedaan aan de Miss black hair Nederland. Mijn slogan daar was: “Living my dreams instead of my fears and enjoy life while doing it”

Eigenlijk ben ik door Het Begint Bij Mij gewoon meer mezelf. Ik heb de bevestiging van anderen minder nodig om lekker in mijn vel te zitten. Ik besef dat niet iedereen het met mij eens hoeft te zijn. Ik geef vaker mijn eigen mening en merk dat de mensen om me heen dat juist waarderen en dat ik hen zelfs inspireer. Door Het Begint Bij Mij is de band met mijn broer en moeder hechter geworden.

Tegenwoordig stel ik mezelf vaak vragen als: Wat wil ik achterlaten? Welk verschil wil maken? Welke ervaring wil ik mensen meegeven? Deze vragen zorgen dat ik mezelf focus op dingen die ik zinvol vind.”

Wat is de reden dat Het Begint Bij Mij jouw leven heeft veranderd?

“Ik denk dat het komt doordat ik zelf de oefeningen moest doen die de deelnemers ook gaan uitvoeren. Als ik in de groep had gedeeld wat ik wilde doen, voelde ik me ook een soort van verplicht om het echt te gaan doen. Zo doorbrak ik mijn eigen patroon waarin ik kan blijven hangen in heel veel nadenken en niet tot actie kom.”

Welk onderdeel van de training heeft jou in het bijzonder geraakt?

“Er zijn twee dingen die op mij veel impact hebben gehad. Het eerste is het inzicht dat de opvoedstijl van je ouders impact heeft op jouw als kind, maar dat ik hier als volwassene nog steeds door beïnvloed werd. Ik had eigenlijk altijd moeite om om te gaan met mensen die directief zijn. Ik kroop dan in mijn schulp, durfde niet te zeggen wat ik vond. In de training kreeg ik het inzicht dat mijn gevoel en gedrag terug te voeren zijn naar mijn eigen opvoeding. Mijn ouders waren in sommige situaties best streng en ik heb daardoor als kind geleerd dat ik moest luisteren en dat mijn mening er niet toe doet. Toen ik besefte dat ik mezelf deze gedachte heb aangeleerd, kon ik ervoor kiezen om mezelf deze gedachte af te leren. 

Wat ik wel belangrijk vind om hieraan toe te voegen is dat ik mijn ouders hierin niets kwalijk neem. Bij Het Begint Bij Mij gaat het er niet om dat je anderen de schuld geeft, maar dat je jezelf beter begrijpt en dat je beseft dat jij de enige bent die je eigen gedachten kan veranderen. Ik heb mooie, moeilijke, maar zeer waardevolle gesprekken met mijn moeder gehad hierover. We zijn elkaar beter gaan begrijpen en ik weet nu dat mijn moeder helemaal niet vindt dat mijn mening er niet toe doet. Integendeel, tegenwoordig vraagt ze mij zelfs om advies. Onze relatie is veel beter geworden! En ook in mijn werk en relatie kom ik nu op voor mijn grenzen en mening. Mensen waarderen dat echt merk ik, terwijl ik dacht dat ik ze tot last zou zijn met mijn mening. Zo bijzonder en fijn dat ik dat ontdekt heb!

Het tweede onderdeel dat veel impact op mij heeft gehad was de oefening over het bespreken van gevoelens. Aan de hand van een voorwerp moest ik in de groep vertellen hoe ik mezelf voel. Wat kunnen anderen niet zien als ze naar mij kijken? Dit vond ik heel spannend! Ik besefte dat ik eigenlijk nooit echt over mijn gevoelens sprak. Deze oefening heeft iets geopend in mij waardoor ik dit wel ben gaan doen.”

Waarom zou je anderen aanraden om mee te doen aan Het Begint Bij Mij?

“Het Begint Bij Mij is een onderdeel in mijn werk waar ik het meest enthousiast over kan vertellen. Ik kan niet vooraf zeggen wat je gaat leren, iedereen haalt er eigen inzichten en persoonlijke uitdagingen uit. Mijn eigen groep was heel divers, andere achtergronden, verschillende leeftijden, verschillende beroepen, mannen en vrouwen etc. en toch heeft iedereen HBBM ervaren als heel waardevol. Ik denk dat dit komt doordat de trainers hun eigen verhalen en onzekerheden delen, dit maakt de training persoonlijk en herkenbaar. Het luisteren naar ervaringen van anderen maakt dat je beseft dat iedereen zijn eigen uitdagingen heeft. Dit heeft mij geleerd dat ik niet de enige ben die zoekt naar wat belangrijk is en naar wie die wil zijn.

Wat deze training anders maakt dan andere cursussen is dat je de tijd en ruimte krijgt om te leren over alledaagse normale uitdagingen en levenservaringen van jezelf en van anderen.”

Tenslotte nog een laatste vraag: Waarom denk jij dat HBBM zinvol is voor professionals die werken met ouders en kinderen?

“Door Het Begint Bij Mij leer je dat je jezelf mag laten zien als mens. Dat je veel beter in staat bent om de ander te begrijpen en een vertrouwensband op te bouwen als je een stukje van jezelf laat zien. Natuurlijk hoef je niet alles te vertellen, het gaat ook niet om jou, maar jouw ervaringen kun je wel benutten om anderen verder te helpen. Ik vind het belangrijk dat anderen eerst mij zien als mens en waar ik voor sta en niet de titel of functie die ik heb. Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen hoe ongelijkwaardig het voelt als een professional die jou moet helpen zich voorstelt en gedraagt als psycholoog en niet als een mens die geïnteresseerd is in jouw verhaal.

Ik gun professionals en de mensen die zij ondersteunen dat ze dichter bij zichzelf en hun eigen waarden kunnen staan.”

Meer informatie over de training

Terug naar overzicht