Leuk dat je een kijkje neemt op deze pagina over de training ‘Het Begint Bij Mij’ voor professionals!

praktische informatie (kosten, uren, SKJ punten)

“Misschien heb je je net aangemeld of twijfel je nog of deze training iets voor jou of je organisatie is. We delen hieronder een aantal verhalen, filmpjes, oefeningen en plaatjes. Scroll er eens doorheen, klik op wat je interessant lijkt om te ontdekken wat we doen in de training, hoe we werken en of het bij jou past”

Dit vertellen andere professionals

Professionals die onze oudertraining hebben gevolgd vertelden hoe Het Begint Bij Mij hun werk en hun leven heeft veranderd. We hebben hun woorden hieronder bij elkaar gezet. Dit zijn ervaringen van professionals uit allerlei organisaties: de jeugdzorg, wijkteams, opvoedpunten, buurtwerk, jeugdgezondheidszorg etc. Door hun verhalen weten we dat het niet uitmaakt waar je werkt, deze training zet bij iedereen een persoonlijk proces in gang. De training voor professionals is gebaseerd op de oudertraining, maar richt zich op de dilemma’s die je tegenkomt als je werkt met kinderen en gezinnen.

Filmpjes

Je kunt alvast een kleine selectie van filmpjes die we gebruiken in de training bekijken. Ze zijn grappig, ontroerend en leerzaam!

Filmpjes bekijken

We doen het SAMEN, de kracht van de groep

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemotiveerder zijn als ze iets doen voor een ander dan voor zichzelf. Dat is bijvoorbeeld de reden voor mensen om een personal trainer te betalen 😉 Ook blijken mensen eerder tot een verandering komen als ze dat samen met anderen kunnen doen. Daarom doorloop je deze training niet alleen maar samen met andere professionals. Zo kun je leren van elkaar EN elkaar extra motiveren om (moeilijke) uitdagingen aan te gaan. Het geeft extra voldoening en energie omdat je van elkaar ziet dat het lukt!

Het belang van een goede hulpverleningsrelatie

Zoals je de bovenstaande afbeelding kunt zien is een groot deel van de effectiviteit van hulpverlening afhankelijk van de relatie, verwachtingen en motivatie. Methodieken en de therapie zijn van veel kleiner belang. In deze training gaat het daarom meer om wie je bent. Hoe denk jij? Wat voel jij? Hoe leg jij verbinding met anderen?

Wat gaan we DOEN in de training?

We benutten stukjes theorie en passen die weer toe in de praktijk door met elkaar te oefenen. In de training verlevendigen we de theorie met filmpjes, persoonlijke ervaringen en spelelementen. Bekijk de voorbeelden hieronder om een beetje beter beeld te krijgen van wat zoal aan bod kan komen in deze training.

Je eigen tankstation

Print deze afbeelding en ontdek hoe jij je eigen tankstation voldoende gevuld kunt houden.

We weten allemaal dat we ook goed voor onszelf moeten zorgen als anderen willen helpen. Toch blijkt dit niet altijd makkelijk. Als je wilt kun je alvast aan de slag met een opdracht die deelnemers van de training als huiswerk mee krijgen.

Berthe: “Ik ontdekte dat mijn tank leegloopt als ik iets doe dat voor mijn gevoel niet van betekenis is, geen impact heeft of niet bij mijn kwaliteiten past. Ik maak dit nu vaker bespreekbaar”

Yvonne: “Mijn tank loopt leeg als ik teveel hooi op mijn vork neem. Grenzen stellen en de tijd nemen voor het maken van bewuste keuzes helpen mij om dit te voorkomen”

Hanne: “Ik verlies energie door te piekeren over dingen waar ik eigenlijk geen invloed op heb. Ik houd er niet van om geen controle te hebben. Ik ga bewuster ‘de cirkel van invloed’ toepassen als ik ga piekeren”

GGGG schema

In je opleiding en in je werk heb je er vast weleens van gehoord: het GGGG schema.

Gedachten leiden tot een Gevoel, je gevoel leidt tot Gedrag en je gedrag heeft een Gevolg.

“Onze gedachten en gevoelens hebben altijd invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om hier bewust gebruik van te maken in je werk” 

De virtueuze cirkel

Dit is het omgekeerde van de vicieuze cirkel.

Klik hier als je wilt weten hoe je een vicieuze cirkel kunt ombuigen naar de positieve virtueuze cirkel.

Een klei oefening over communicatie

Een hele andere oefening die we gaan doen is het kleien hoe de communicatie eruit ziet. Deze oefening kun je nu al uitproberen. Kies of je een thuis situatie of een werk situatie wilt kleien. Neem de tijd, zet een muziekje op en probeer met klei duidelijk te maken hoe de communicatie verloopt.

Hoe groot of hoe klein klei je iemand? Hoe staan mensen met elkaar in verbinding? Hoe groot is de afstand tussen mensen? Wat is hun gezichtsuitdrukking, best lastig met klei;-) etc… Allerlei dingen waar je over na gaat denken.

In deel 2 van deze oefening ga je kleien hoe je zou willen dat de communicatie eruit ziet. Deze oefening helpt je eens vanuit een ander perspectief te kijken en geeft je echt nieuwe inzichten.

De trainers

Onze trainers worden getraind om de training op hun eigen manier te geven. Zij mogen hun persoonlijke ervaringen benutten om opdrachten en informatie duidelijker te maken. Zij hebben allemaal zelf ook de training moeten doorlopen als deelnemer en begrijpen dus precies hoe het is om de oefeningen te doen. Zij hebben zelf de meerwaarde ervaren en de gezien wat het anderen opleverde. Zij hebben de ruimte om oefeningen aan te passen aan een groep of aan de behoefte van deelnemers.

Filmpjes

We werken met allerlei soorten filmpjes die we hebben verzameld in de loop der jaren. Ook hebben we zelf een paar filmpjes gemaakt om theorie te verhelderen en om thuis na te kunnen kijken, bijvoorbeeld over de emotionele ontwikkelingsfase waarin een kind zit.

Aandacht voor emotionele ontwikkelingsfases

We gaan om 2 redenen in op de kenmerken van de 3 emotionele ontwikkelingsfases:

  1. Zodat je snapt in welk fase een kind zit en daar rekening mee kunt houden. Welke rol heb je als ouder of hulpverlener in een fase?
  2. Om terug te kijken hoe jij als kind deze fase hebt ervaren. Welke mensen waren toen belangrijk voor je en hoe hebben zij jou beïnvloed?

We merken dat hierover nadenken vaak veel oproept, positieve dingen, maar soms ook minder fijne herinneringen. Onbewust hebben deze herinneringen impact op hoe we als volwassenen over onszelf denken. We gaan hiermee aan de slag, belangrijk voor jou om te weten is dat je altijd zelf bepaalt of je iets in de groep wilt delen. Het is jouw proces, het zijn jouw eigen inzichten!

Goed voor jezelf zorgen

In het vierde filmpje dat hierboven staat gebruiken we de metafoor van een tankstation om ‘goed voor jezelf zorgen’ te verhelderen. Het lijkt een open deur, we zeggen het vaak genoeg toch? ‘Zorg goed voor jezelf!’ We weten eigenlijk ook wel dat dit belangrijk is, maar in ons dagelijks werk en leven vergeten we het weleens echt te doen, dat bijtanken. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, willen we voorkomen dat je er (te laat) achter komt dat je eigen tank eigenlijk op is…

Anderen kunnen pas energie van jou krijgen als jouw tankstation voldoende gevuld is.

En… wat is je eerste indruk?

Waarschijnlijk wil je er nog even over nadenken, maar mocht je al helemaal overtuigt zijn dat je mee wilt doen, neem dan contact met ons op via berthe@peer3.nl. Meer praktische informatie (uren, kosten etc.) over deze training vind je op deze pagina.

Als je nóg meer wilt weten over onze drijfveren lees dan de berichten hieronder ook eens.

Waarom vinden wij deze training zo waardevol?

Wij hebben op onze website meerdere berichten staan waarin we ingaan op het belang van opbouwen van een goede relatie, de kracht van professionals etc. Hieronder lichten we er 3 uit waar je op kunt klikken om het hele bericht te lezen. Uit deze stukjes blijkt onze drijfveer om deze training te ontwikkelen en aan te bieden aan professionals.

Onbenut potentieel in de hulpverlening.

Hulpverleners zien, voelen, bedenken en doen wat vooraf nooit bedacht kan worden.

De relatie als sleutel tot succes in de hulpverlening

Lees in de woorden van een moeder waarom de persoonlijke relatie zo belangrijk is.

Verandering, het ligt in je handen

Op deze hand staat eigenlijk bijna alles waar de training over gaat. De hand staat dan ook voor ACTIE, of kortom: verandering, het ligt in je handen! We willen van denken en voelen naar DOEN. Dat vraagt om lef en inspiratie, dat is waar wij aan willen bijdragen met Het Begint Bij Mij.

Flyer

Bekijk ook eens onze flyer voor meer praktische informatie en een overzicht van de bouwstenen.